Dovolenkovanie v zahraničí už nebude také jednoduché, nezaočkovaní musia po príchode domov absolvovať karanténu

2586x
30. Jún 2021
Zmeny pocítia aj pendleri
Nové pravidlá by mali začať platiť už od 5. júla 
 
Delta variant koronavírusu mieša karty dovolenkárom, nezaočkovaní ľudia budú musieť ísť po príchode na Slovensko povinne do karantény. Spôsob návratu sa tak zmení.
 
Už nebude záležať na tom, z akej krajiny dovolenkári prišli, dôležité bude to, či sú zaočkovaní. Pôvodný semafor, rozdeľujúci krajiny na zelené, červené a čierne, končí.
 
Semafor už nerozdeľuje krajiny, ale cestovateľov – iné kritériá budú platiť pre zaočkovaných, iné pre tých, čo zaočkovaní nie sú. Platiť má od 5. júla.
 
Nový semafor bude ukazovať len krajiny, ktoré sú rizikové, a bude ich prehodnocovať každý týždeň. Medzi rizikové krajiny pribudlo po Veľkej Británii a Portugalsku aj Taliansko. 
 
Zmeny sa dotknú aj pendlerov. Tí majú čas do 1. augusta na to, aby sa zaočkovali. Po tomto termíne pre nich prestanú platiť výnimky. Do 31. júla bude možné použiť inštitút pendlera za podmienky pravidelného PCR testu, ktorý nie je starší ako 7 dní. 
 
Mení sa aj definícia zaočkovaných
 
So zmenami prichádza aj nová „definícia“ očkovaného. Za zaočkovaných sa budú považovať takéto osoby:
  • 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny s dvojdávkovou schémou (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Platí 1 rok.
  • 21 dní po podaní vakcíny s jednodávkovou schémou (Johnson & Johnson). Platí 1 rok.
  • ak niekto covid prekonal, tak je plne zaočkovaný 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny do 180 dní po prekonaní ochorenia covid-19. Platí 1 rok.
(12:55, red)
 
Diskusia
Pridať komentár