Okres Bardejov potrápia búrky, SHMÚ vydal viacero výstrah

2445x
29. Jún 2021
Zvýšte opatrnosť
Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu 
 
Vlnu horúčav, ktorá nás zastihla v posledných dňoch, dnes vystriedajú búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti viacero výstrah pre okres Bardejov.
 
SHMÚ vydal pre okres Bardejov na dnešný deň výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Sprievodným javom môžu byť aj krúpy, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.
 
S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h). Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.
 
Ako ďalej uvádza SHMÚ, pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).
 
V stredu opäť horúčavy
 
Ďalšia výstraha sa týka vysokých teplôt a je vydaná na stredu 30. júna. Podľa údajov zo SHMÚ sa v okrese Bardejov ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C.
 
Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.
(8:40, SHMÚ, red)
 
Diskusia
Pridať komentár