Zborov má za sebou úspešný online jarmok

1521x
28. Jún 2021
Kultúra sa začína pomaly prebúdzať
Kvalitná cezhraničná spolupráca pokračuje  
 
Prvý z jarmokov sv. Jána realizovaný v rámci družobného projektu „Karpatské brány: medzi Ropou a Zborovom – ochrana a rozvoj spoločného kultúrneho dedičstva na poľsko-slovenskom pohraničí“, sa uskutočnil v sobotu 26. júna 2021 v sále Kultúrneho domu v Zborove. Jarmočný program sa začal ukážkou remesiel štyroch prítomných remeselníkov zo Zborova a štyroch z gminy Ropa.
 
Jarmok sv. Jána následne slávnostne otvoril starosta obce Zborov Ján Šurkala, ktorý privítal nielen prítomných jarmočníkov, ale aj online divákov doma pri sledovaní celého jarmočného programu. Wójt partnerskej gminy Ropa poďakoval za dobrú spoluprácu s obcou Zborov, ktorej výsledkom má byť rozvoj prihraničného regiónu, obroda tradičných duchovných hodnôt a taktiež nákladná obnova hmotného kultúrneho dedičstva (na zborovskej strane je to kostol sv. Žofie a časť hradobného opevnenia na Zborovskom hrade). Zároveň vyjadril nádej, že sa všetky plánované aktivity v rámci tohto projektu podarí naplniť v stanovenom čase.
 
S bohatým kultúrnym programom
 
Po slávnostných príhovoroch začal kultúrny program, ktorý svojim divadelným vystúpením otvorila Mládežnícka divadelná skupina zo Zborova s divadelnou hrou z dedinského prostredia „Kec chcu ženy vladnuc“. Keďže toto divadelné predstavenie bolo v šarišskom nárečí, veríme, že táto vtipná hra všetkých zaujala a dialógom rozumeli aj online diváci v Poľsku.
 
Druhou zložkou kultúrneho programu bolo vystúpenie šermiarskych skupín. S programom, ktorý mal názov „Boží súd“ vystúpila skupina Milites Castri. Duo žoldnierov z Poľska síce ukončilo kultúrny program, ale Jarmok sv. Jána v Zborove naďalej pokračoval. Počas celého online prenosu mali možnosť diváci posielať remeselníkom otázky, na ktoré po skončení kultúrneho programu dostali odpovede.
 
Bude tomu pomaly už rok, odkedy sa konalo v sále Kultúrneho domu v Zborove nejaké kultúrne podujatie. Aj napriek tomu, že Jarmok sv. Jána bol bez účasti verejnosti veríme, že sa organizátorom podarilo aspoň prostredníctvom online prenosu priniesli aspoň trošku kultúry nielen do slovensko-poľských domácností.
(9:15, V. Bodíková)
Diskusia
Pridať komentár