VIDEO | Raritný nález v obci Hrabovec

2215x
26. Jún 2021
Unikát z mladšej doby bronzovej
Pozrite si videoreportáž 
 
Dedinka Hrabovec v okrese Bardejov sa môže pochváliť nálezom, ktorý je v rámci východného Slovenska raritou. V okolitých lesoch objavil miestny občan vzácne náramky pochádzajúce z mladšej doby bronzovej. Na vzácny poklad narazil náhodne ešte počas zimnej prechádzky a okamžite kontaktoval kompetentné osoby.
 
„Prišiel som na miesto činu, zavolal som na Krajský pamiatkový úrad, oni nás usmernili, že čo máme robiť. Vybrali sme to, lebo oni vtedy nemohli, bola tá koronakríza. Dali sme to všetko na úrad, do trezoru, zabezpečili,“ ozrejmil starosta obce Hrabovec Jozef Maxin.
 
„To, že sa našiel v tom našom regióne, nie je náhoda. Lebo územie v okolí Bardejova a v povodí rieky Topľa je osídlené práve v tomto období, vieme aj, že samotné jadro mesta bolo osídlené práve v tejto dobe bronzovej,“ uviedol archeológ Peter Harčar z Krajského pamiatkového úradu Prešov.
 
Skutočný unikát 
 
Objav je skutočným unikátom, za posledných 70 rokov nález podobného rozsahu v regióne nezaznamenali. Tvorí ho súbor desiatich bohato zdobených kusov.
 
„Neviem, že by niečo takéto v obci bolo, to je prvýkrát, čo sa niečo takéto našlo,“ priblížil starosta obce.
 
„Každý z nich je trochu iný, čo do výzdoby aj do tvaru. Niektoré náramky sú uzavreté, niektoré sú s otvorenými koncami, niektoré sú tordované, iné sú čisté hladké, ďalšie majú rebrovanie ako tento,“ opísal Harčar.
 
Významné platidlo, či predmet obety 
 
Príbeh náramkov je spätý s rôznymi interpretáciami, v minulosti mohlo ísť o významné platidlo či akýsi predmet obety.
 
„Veľmi často sa tieto veci spájajú s obetinami prírodným či vodným božstvám. Tie bronzové nálezy sa zvyknú často nachádzať v blízkosti vodných zdrojov – nejakých prameňov, významných riek – je to veľmi často viazané na vodu,“ objasnil archeológ.
 
Náramky si najbližšie vezmú do parády reštaurátori, pôjdu aj na súdno-znalecký posudok.
(17:04, red)
Diskusia
Pridať komentár