Prvý ročník literárneho festivalu v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela sa vydaril

895x
25. Jún 2021
Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom
Deti mali aj možnosť zúčastniť sa autogramiády
 
Prvý ročník detského literárneho festivalu s názvom Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom, ktorý sa uskutočnil 16. a 17. júna 2021 v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela, ponúkol žiakom ZŠ a učiteľom možnosť zažiť, že kniha je zdrojom informácií, ale aj dobrým učiteľom a priateľom.
 
Projekt, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia si kládol za cieľ prostredníctvom nezabudnuteľného festivalového dobrodružstva prebudiť v deťoch a mládeži zvedavosť a záujem o knihy, čítanie a tým začleniť čitateľské návyky do ich života ako vhodnú formu zmysluplného trávenia voľného času.
 
Na účastníkov čakal pestrý program so žánrovou rôznorodosťou jednotlivých podujatí ako storytelling, beseda, divadelné predstavenie, výstava, tvorivá dielňa, ktoré sa rôznymi spôsobmi dotýkajú knihy a zábavnou formou podporujú chuť čítať. Pre stále doznievajúce opatrenia bol program vyhradený pre vopred prihlásené triedne kolektívy.
 
Svet podľa Šaška 
 
Otvorenie 1. ročníka detského literárneho festivalu prebiehalo formou vernisáže interaktívnej výstavy s názvom Svet podľa Šaška, počas ktorej prítomných detských hostí privítala a prihovorila sa im riaditeľka OKDG Mgr. Iveta Michalková. Výstavu doplnila prezentácia obsahujúca prierez životom a tvorbou ilustrátora Miroslava Šaška, ktorú pripravila knihovníčka z oddelenia literatúry pre deti a mládež Mgr. Marcela Čonková.
 
 
Záver vernisáže patril záplave pestrofarebných konfiet vo vzduchu, ktoré po odpočítaní prítomnými deťmi vystrelila pani knihovníčka Bc. Lucia Petrušová. Výstava pracujúca s motívmi autorových sprievodcov po svetových metropolách ponúka priestor tvorivej aktivite nielen pre deti, ale aj pre dospelých, preto bude sprístupnená pre verejnosť do konca júna.
 
Historické a kultúrne dedičstvo Slovenska 
 
Popri spoznávaní svetových metropol sa účastníci oboznámili aj s historickým a kultúrnym dedičstvom Slovenska, ktoré pútavým storytellingom predstavila v knižničnej záhrade nadaná autorka Lenka Šingovská. Prostredníctvom publikácie „Slovensko krajina plná tajomstiev“ sme spoznávali napríklad krásu čipkovaných domčekov v Čičmanoch, pltníkov na Dunajci a ďalšie zaujímavé lokality.
 
Pozvanie na 1. ročník detského literárneho festivalu prijala aj obľúbená detská spisovateľka, držiteľka niekoľkých ocenení za tvorbu kníh pre deti a mládež Gabika Futová. Keďže sú veselé príbehy pútavou čitateľskou lahôdkou a spisovateľkinej tvorbe nechýba humor a fantázia, v rovnakom duchu sa niesla aj atmosféra besied.
 
Pripravené aj tvorivé dielničky 
 
Priestor v programe sme venovali aj kreatívnym detským rúčkam, ktoré si v tvorivej dielničke pod vedením lektorky Janky Mackovej vyskúšali vyrobiť knihorožky podľa vlastných predstáv.
 
 
Najmladší účastníci festivalu sa mohli tešiť z pútavého príbehu jedného duba na motívy rozprávky H.Ch. Andersena v podaní bábkového divadla Babadlo.
 
Spolu s chuťou čítať si návštevníci mohli odniesť aj autogramy autoriek s knihami, knihorožky a perá na pamiatku venované knižnicou.
 
Odborný seminár 
 
Čítanie je základnou gramotnosťou, ktorá ovplyvňuje všetky ostatné, preto druhý festivalový deň patril odbornému semináru pre učiteľov I. stupňa ZŠ a detským knihovníkom. Lektorom seminára zameraného na čítanie s radosťou v škole bol známy propagátor detského čítania Tibor Hujdič.
 
Svet kníh je zdrojom informácií, inšpirácie a fantázie, preto veríme, že festival Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom inšpiroval nejedného návštevníka k pravidelnej návšteve sveta kníh.
(14:05, J. Lipková, foto: študenti Spojenej školy Štefánikova)
Diskusia
Pridať komentár