Polícia opäť upozorňuje na prípady zneužitia údajov z platobných kariet

1394x
17. Jún 2021
Predaj tovaru na internetových bazároch
Polícia radí, ako treba postupovať  
 
Opatrný treba byť dnes nielen pri nakupovaní, ale už aj pri predaji. Dokazujú to prípady, ktoré polícia zaznamenala poslednom období.
 
Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom vedie trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávnené vyrobenie a používanie platobného prostriedku. Zatiaľ neznámy páchateľ kontaktoval prostredníctvom komunikačnej aplikácie muža, ktorý cez inzerát ponúkal na predaj bicykel.
 
Počas vzájomnej komunikácie sa dohodli, že predávajúci zašle tovar kuriérom na dohodnutú adresu a kupujúci za tovar zaplatí cez bazárovú službu. Kupujúci zaslal predávajúcemu link platobnej brány, kde po prihlásení do tejto platobnej brány predávajúci dobrovoľne zadal údaje svojej platobnej karty, a teda číslo karty, CVV kód, aj platnosť karty. Následne tomuto dôverčivému a veľmi neopatrnému predávajúcemu prišla sms z banky, že z jeho účtu bola uskutočnená platba v sume takmer 170 eur. On však žiadnu platbu nezadal.
 
Rady polície
  • Upozorňujeme občanov, aby v takýchto prípadoch neposkytovali žiadne zo svojich autentifikačných a verifikačných údajov k žiadnym bankovým službám, či produktom,
  • Banky nežiadajú obdobné údaje od klienta telefonicky, fakultatívne vyžadujú osobné údaje pre identifikáciu klienta, avšak nikdy nie konkrétny údaj ku konkrétnej službe, či produktu,
  • Kontrolky opatrnosti by vám mali zablikať aj v prípade, ak si niekto pýta údaje platobných kariet a údaje k službe internetbanking, ani tieto údaje neposkytujte.
(12:58, Polícia SR - Prešovský kraj) 
 
Diskusia
Pridať komentár