VIDEO | Obec Osikov sa rozrastá, pred sebou má viacero projektových výziev

3042x
13. Jún 2021
Udržiavajú tradície a modernizujú každý kút dediny
Pozrite si videoreportáž 
 
Nezameniteľné kulinárske umenie, unikátny kostol či pokračovanie v hrnčiarskej tradícii. Dedinku Osikov nájdete na východnom úpätí pohoria Čergov v obkolesení čarovnej prírody. Samotné pomenovanie obce zrejme nie je náhodné, s veľkou pravdepodobnosťou ho odvodili od názvu stromov, ktoré rástli pozdĺž miestneho potoka.
 
„Taká najvýznamnejšia drevina, ktorá tu rástla, bola osika. Dedukujeme, že práve z tejto dreviny vznikol aj názov, ktorý je charakterizovaný na našom erbe, kde je osika umiestnená,“ ozrejmil starosta obce Jozef Kvokačka.
 
Ošikovská kapusta 
 
Dedina má vlastný dospelácky aj detský folklórny súbor. Ľudové zvyklosti sú dušou obecnej identity, odovzdávajú si ich z generácie na generáciu. Keď sa v Osikove nasýtite po kultúrnej stránke, prichádza na rad koštovanie povestnej „ošikovskej kapusty.“
 
„Je typická tým, že sa tam používa údené mäso, a tá zapražená receptúra, ako sa u nás hovorí, je tiež údeným sadlom, čiže to sú také typické prvky, ktoré jej dodávajú zvláštnu chuť, a preto sa volá osikovská,“ prezradil Kvokačka.
 
Nový cintorín do konca roka 
 
Osikov má pred sebou viacero projektových výziev, najväčšiu predstavuje výstavba nového cintorína, ktorú by chceli zrealizovať ešte do konca tohto roka.
 
 
„Ten nový cintorín je architektonicky navrhnutý tak, že bude slúžiť nielen na pietu, ale bude mať pridanú hodnotu v tom, že oplotenie z uličnej strany bude tvoriť krížová cesta. Čiže to bude mať nejakú duplicitnú funkciu, ktorá bude slúžiť aj na duchovné účely,“ priblížil starosta.
 
Mnoho revitalizácií 
 
Revitalizácie by sa mali dočkať aj Obecný úrad a Kultúrna budova, obec takisto plánuje renováciu chodníkov. V tomto roku by mal byť schválený aj nový územný plán, ktorý otvára možnosti na rozvoj individuálnej bytovej výstavby.
 
„Tohto roku sme už vydali 15 stavebných povolení na výstavbu nových rodinných domov. Máme pripravené dve ulice, a to Farská a Hančíkova ulica, kde je táto možnosť na výstavbu daná,“ uzavrel Kvokačka.
 
Občianska vybavenosť Osikova je na vysokej úrovni, v obci nájdete materskú a základnú školu, ktoré prešli komplexnou rekonštrukciou. V budúcnosti sa ráta aj s vybudovaním športového areálu na vyšnom konci dediny.
(19:00, red) 
Diskusia
Pridať komentár