Európska investičná banka podporí Prešovský kraj pri zlepšovaní kľúčovej sociálnej infraštruktúry sumou 30 miliónov eur

894x
08. Jún 2021
Ide o tretí úver EIB na investície do regionálnej infraštruktúry Prešovského kraja
Operácia je v súlade s prioritami novej Územnej agendy EÚ 2030 
 
Európska investičná banka poskytne Prešovskému samosprávnemu kraju 30 miliónov eur na zlepšenie dopravnej a sociálnej infraštruktúry v kraji. Vďaka tomuto úveru chce Prešovský kraj zmodernizovať a zrekonštruovať niekoľko infraštruktúr, ako sú cesty a mosty, školy alebo kultúrne strediská. Knižnica v hlavnom krajskom meste Prešov, špecializovaný dom ošetrovateľskej starostlivosti pre seniorov v obci Bijacovce či vzdelávacie a komunitné centrum vo Vranove nad Topľou sú príkladmi projektov, ktoré sa majú financovať prostredníctvom úveru EIB.
 
Viceprezidentka EIB Lilyana Pavlova sa pri slávnostnom podpise úverovej zmluvy vyjadrila: „Pokračujúca podpora zo strany EIB pre Prešovský kraj zlepší kvalitu života občanov a ponúkne im lepšie prepojenie s bezpečnejšími cestami, ako aj moderné a efektívne verejné služby v oblasti vzdelávania, sociálnej starostlivosti a kultúry. Prostredníctvom našej novej dnešnej investície podporuje EIB úsilie Prešovského kraja o zvýšenie hospodárskej a sociálnej súdržnosti. Ciele politiky súdržnosti EÚ sú jadrom operácií EIB od jej založenia a sú podstatou našej misie. Rada by som sa poďakovala našim dlhoročným partnerom v Prešovskom samosprávnom kraji za vynikajúcu spoluprácu pri ešte vyššom zatraktívnení tejto krásnej časti Európy ako miesta pre život a obchodovanie.“
 
Ide pritom o tretí úver schválený EIB na investície do kľúčovej regionálnej infraštruktúry v Prešovskom kraji, ktorý vychádza z vynikajúcej spolupráce medzi EIB a Prešovským samosprávnym krajom počas predchádzajúcich dvoch úverov podpísaných v rokoch 2006 a 2014.
 
„Som veľmi rád, že Európska investičná banka sa úverovou sumou vo výške 30 miliónov eur rozhodla podporiť vybrané projekty regionálnej infraštruktúry, a to najmä v oblasti vzdelávania, kultúry, sociálnej oblasti, v oblasti rekonštrukcie mostov, ciest, cyklochodníkov a verejných budov, čím tak podporuje investičný plán Prešovského samosprávneho kraja v celkovej čiastke až 70 miliónov eur. Dlhodobé financovanie EIB za priaznivých podmienok nám umožní zintenzívniť našu investičnú činnosť a zlepšiť kvalitu života občanov žijúcich v našom regióne,” uviedol predseda PSK Milan Majerský.
 
Operácia je v súlade s prioritami novej Územnej agendy EÚ 2030 – strategického politického dokumentu pre územné plánovanie v Európe, jej regiónoch a komunitách.
 
Prešovský samosprávny kraj
 
Prešovský samosprávny kraj je jedným z ôsmich vyšších územných celkov Slovenskej republiky nachádzajúci sa v severovýchodnej časti krajiny. Spomedzi všetkých slovenských krajov je s viac ako 827 000 obyvateľmi najľudnatejším a podľa rozlohy druhým najväčším. Prešovský samosprávny kraj patrí medzi prvé krajské samosprávy, s ktorými EIB na Slovensku dlhodobo spolupracuje.
 
 
Európska investičná banka
 
Európska investičná banka je dlhodobá úverová inštitúcia Európskej únie v spoločnom vlastníctve jej členských štátov. Poskytuje dlhodobé financovanie pre zdravé investície s cieľom prispieť k dosiahnutiu cieľov politiky EÚ v Európe, ako aj mimo jej územia. EIB spolupracuje so Slovenskom od roku 1992 a investovala do malých a stredných podnikov, infraštruktúry, vzdelávania a kultúry. Od začiatku operácií na Slovensku poskytla EIB financovanie pre 127 projektov vo výške 9,53 miliárd eur.
 
Oblasti financovania
 
V oblasti školstva je pripravených 9 projektov za takmer 18 miliónov eur zameraných na rekonštrukcie a modernizácie škôl (Gymnázium vo Svidníku, SOŠ polytechnická Svit), na zníženie energetickej náročnosti budov (Gymnázium T. Vansovej Stará Ľubovňa), ale aj na zlepšenie vzdelávacej štruktúry škôl (výstavby dielní, opráv elektroinštalácií a pod.)
 
Konkrétne v SŠ na Jarmočnej ul. v Starej Ľubovni kraj pripravuje rozsiahlu prestavbu a budovanie nových učebný za viac ako 7 miliónov eur a v SOŠ elektrotechnickej v Poprade-Matejovciach chce rozšíriť priestory pre duálne vzdelávanie za 3,6 mil. eur. V portfóliu investičných akcií je aj avizovaná prestavba budovy Gymnázia P.O. Hviezdoslava s prístavbou budovy Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku za zhruba 4 milióny eur.
 
V oblasti kultúry pôjde o významné investičné akcie vo výške viac ako 10 miliónov eur, kde je zahrnutá prestavba vstupnej časti budovy DJZ v Prešove, modernizácia multifunkčnej budovy kultúrneho centra vo Vranove nad Topľou, ale i komplexnú rekonštrukciu historickej, dlhodobo nevyužívanej budovy, ktorá bude slúžiť ako reprezentatívne a moderné sídlo krajskej knižnice.
 
V sociálnej oblasti plánuje kraj realizovať projekty za takmer 5 miliónov eur. Nosným je prestavba internátu (SOŠ lesníckej v Bijacovciach) na domov sociálnych služieb s pobytovou i zdravotnou starostlivosťou i interiérové úpravy v DSS Garden v Humennom.
 
Kľúčovou oblasťou je ale dopravná infraštruktúra, kde PSK chce rekonštruovať vyše 50 ciest a 40 mostov v hodnote takmer 36 miliónov eur. EIB navyše pomôže krajskej samospráve so spolufinancovaním projektu podporeného z EÚ – a to na realizáciu viacúčelovej trasy v okrese Snina - Poloniny Trail v hodnote približne približne 10 miliónov eur.
(8:23, PSK)
 
Diskusia
Pridať komentár