VIDEO | Saleziánsky zbor Vinimini oslavuje už 15 rokov svojej existencie

2988x
07. Jún 2021
Jedna veľká rodina
 Pozrite si videoreportáž
 
Priestor, ktorý s ľuďmi zdieľajú, nikdy nie je prázdny – naplnia ho radosťou, srdečným spevom a osobitou energiou. Ich príbeh sa začal písať na jednom z bardejovských sídlisk pred pätnástimi rokmi. Malá hŕstka spevákov a hudobníkov sa rozrástla na zborovú rodinu, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou saleziánskych nedeľných svätých omší. 
 
„Názov Vinimini vznikol jedného večera v našej obývačke, keď sme začali koncertovať a chodiť na rôzne podujatia. Tak sme si povedali, že potrebujeme už nejaký názov. Ja som navrhla, že by to malo byť niečo s mini, lebo sú tam malé deti, môj manžel zase navrhol, že by to malo byť vini, pretože fungujeme na Vinbargu,“ uviedla dirigentka zboru Silvia Demská.
 
„Už ako ľudia, ktorí dospievali a boli na stredných školách, sme spolu hrávali aj so Silviiným manželom v kapele, potom aj so Silvou, s mojou manželkou sme mali vytvorený taký mládežnícky zbor. Takže sa to celé premixovalo, a potom, čo sme sa poženili, povydávali, sa to nejakým spôsobom pretavilo do tohto zboru,“ ozrejmil basgitarista Peter Harčar. 
 
Dominuje autorská tvorba
 
Gro speváckeho zborníka Vinimini tvoria autorské piesne, podľa ktorých ich verejnosť dokáže dnes už veľmi rýchlo identifikovať.
 
 
 
„Dokonca aj keď spievame rôzne iné piesne a ja do toho vložím jednu moju, tak my ľudia hneď povedia, že toto je určite tvoja pieseň. Takže sme tým už asi tak poznateľní,“ priblížila vedúca zboru. 
 
„Cením si na Vinimini, že tie pesničky, ktoré Silva tvorí, sú osobné a ja ich často vnímam aj ako modlitbu. Aj pri tých svätých omšiach alebo tam, kde ich hráme, veľakrát je tá hudba silná, pekná a teším sa z nej, ale ten text je taký, že ho prežívam tak ináč - vnútorne, osobne a niekedy aj ozaj s takými zimomriavkami,“ dodal Harčar. 
 
Dar, ktorý šíria ďalej 
 
Medzi jednotlivými členmi sa vytvorilo pevné puto, ktoré si udržiavajú aj mimo speváckych nácvikov. Vedenie zboru vníma dirigentka Silvia ako poslanie a popri všetkých povinnostiach to zvláda s gráciou. Ako sama hovorí, veľkú oporu má práve vo svojom manželovi. 
 
„Nie je to určite moja povinnosť, je to naozaj taká záľuba, ktorú robím veľmi rada. Uvedomujem si, že to je taký veľký dar, ktorý som dostala, tak ho chcem dávať ďalej, nechcem si ho nechať pre seba,“ opísala Silvia Demská.
 
„Silviu vnímam veľmi pozitívne, je skoro ako moja druhá mamka, lebo pri nás stojí fakt v každých situáciách, tak isto ako sme aj my pre ňu oporou, čiže je to také rodinné,“ uzavrela zboristka z Vinimini Viktória Havrilová. 
 
Uplynulý pandemický rok síce obmedzil možnosti stretávania sa, no zboristi na sebe neprestali pracovať. Ich plány na leto začínajú naberať presnejšie kontúry – pokiaľ bude situácia priaznivá, chceli by spolu tráviť viac času, dočkať by sme sa mohli aj nového videoklipu.
(14:58, red)
 
Diskusia
Pridať komentár