VIDEO | Kobyly udržiavajú tradície a budujú modernú infraštruktúru

1837x
06. Jún 2021
Jedno z najstarších sídiel Šariša a jeho zmeny v čase
Pozrite si videoreportáž
 
Patrí medzi najstaršie sídla v Šariši a jej počiatky datujú len o pár rokov neskôr ako vznik samotného kráľovského mesta Bardejov. Existencia dedinky Kobyly sa viaže ešte na obdobie pred rokom 1270. Túto skutočnosť potvrdzuje aj nedatovaná listina Belu IV, ktorou dal neznámemu šľachticovi do daru okrem Kobýl aj obce Tročany a Raslavice.
 
„Kobyly sú v tejto listine, podobne ako Bardejov, označené termínom ako villa Kobula, čo je v podstate nielen názov pre menšiu dedinu, ale pre nejaké väčšie majetkové panstvo alebo zoskupenie, ktoré tvorili aj okolité dediny,“ ozrejmil starosta obce Jozef Šoltys.
 
Pre obyvateľov obce bol zo všetkého najtypickejší chov kobýl, čo sa odrazilo aj v pôvodnom slovenskom názve dediny. Z historického hľadiska mohlo ísť o jedinečný záväzok voči panovníkovi.
 
 
„Historici spomínajú, že v 11. – 12. storočí mali povinnosť odchovať kone pre kráľa,“ priblížil Šoltys.
 
Vyššia kvalita života 
 
Kobyly v novodobom šate zahŕňajú zrekonštruované objekty, ktoré posunuli život v obci na vyššiu kvalitatívnu úroveň. Nájdete tu materskú a základnú školu, viaceré potraviny, ale aj priestor na voľnočasové aktivity.
 
„Vedľa sa takisto nachádza multifunkčné ihrisko, ktoré bolo odovzdané do prevádzky v roku 2020, peniaze boli čerpané z eurofondov. Podobne sme ukončili aj rekonštrukciu interiéru sály, takisto to išlo z fondov. Pred piatimi rokmi sme opravili aj fasádu kultúrno-správnej budovy, ktorá si to už vyžadovala,“ podotkol starosta obce.
 
Kultúrny život v obci 
 
Obecné vybavenie v uplynulom období doplnil aj špeciálny výťah pre hendikepovaných, vďaka ktorému majú jednoduchší prístup na úrad, aj do sály kultúrneho domu, kde sa sústreďuje spoločenský život obce. V Kobylách má pevnú tradíciu ľudová hudba, amatérske divadlo RADOSC, k obľúbeným akciám patrí takzvaný Kobylský kotlík.
 
 
„Je to súťaž vo výrobe klobás spojená so zabíjačkou a ochutnávkou zabíjačkových špecialít. V týchto priestoroch, kde sa nachádzame, je to zase súťaž vo varení gulášu, takzvaný Kobylský kotlík,“ uviedol Šoltys.
 
Zrevitalizovaný park 
 
V posledných rokoch sa obec sústredí na opravy verejných priestranstiev. V rámci Programu obnovy dediny sa im podarilo zrevitalizovať park pod miestnym kostolom, ktorý je centrom náboženského života v dedine.
 
„Je tu viac katolíkov, cez 95 percent, nachádza sa tu aj pár evanjelických rodín. Spomína sa, že tento kostol bol postavený asi v roku 1325 – vraj bol murovaný a bol zasvätený Panne Márii,“ dodal na záver starosta.
 
Aj napriek tomu, že dnes Kobyly kráčajú v ústrety modernej spoločnosti, nezabúdajú na historické odkazy rodákov. Či už to bol Anton Štefan Ambrose, ktorý patril k významným postavám slovenského života v USA, alebo talentovaní básnici, obecní košikári, medovnikári i včelári.
(17:35, red)
Stanisllav Takáč
07.06.2021 07:44
oprava
ste to tak zostrihali, že kobylský kotlík je súťaž vo výrobe klobás... to sú dve akcie - jedna sa volá kobylská klobasiáda (výroba klobás spojená so zabíjačkou) a druhá je kobylský kotlík - súťaž vo varení gulášu...
Pridať komentár