VIDEO | Zváračská škola v Bardejove otvára ďalšie možnosti na pracovnom trhu

1654x
02. Jún 2021
Náhľad do dielní Spojenej školy Juraja Henischa
Pozrite si videoreportáž 
 
Spojená škola Juraja Henischa v Bardejove ponúka bohaté možnosti praktického vyučovania, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj koncept Zváračskej školy. Tá nie je žiadnym nováčikom, svoju históriu píše už od roku 1993. Počas uplynulých rokov prešla rozsiahlou modernizáciou a záujemcom umožňuje absolvovať kurzy na základnej a vyššej kvalifikačnej úrovni.
 
„Je to taký bonus pre našich študentov, kde si dobrovoľne môžu vybrať druh kurzu a získať tým ďalšiu možnosť vzdelávania, alebo odbor, ktorý vyštudujú, v oblasti zvárania. V dnešnej dobe je veľký dopyt po tejto činnosti,“ uviedol vedúci Zváračskej školy Stanislav Havriš.
 
Kurzy sú určené pre všetkých žiakov Spojenej školy, ale tiež pre ľudí, ktorí chcú obohatiť svoje pracovné portfólio. Budúcim zváračom pomáha pri výučbe unikátny trenažér. Tohto smart pomocníka mala škola ako prvá na Slovensku.
 
„Ide o zariadenie, ktorým sa simuluje proces zvárania. Na tomto si študenti hneď na začiatku kurzu trénujú technológiu zvárania, aby zvládli tie prvopočiatky, je to bezpečné, nemusia sa toho obávať,“ ozrejmil Havriš.
 
 
 
 
V žiackych radoch majú aj dievčatá 
 
Spojená škola vo všeobecnosti vyvracia stereotypy o tom, že strojárska výroba je výsostne mužskou záležitosťou. V žiackych radoch nájdete študentku Natáliu, ktorá chce získanú prax rozvíjať aj na vysokoškolskej pôde.
 
„S týmto odborom ma oboznámil môj brat a zvolila som si to preto, lebo mi to prišlo ako zaujímavá možnosť skúsiť niečo nové a netypické pre dievčatá,“ priblížila študentka Natália Pangrácová Piterová. 
 
Absolventi za uplatnením nemusia chodiť ďaleko, škola totiž spolupracuje s desiatkami firiem v okrese. Zváračské kurzy majú jednorazový charakter, výučba je zabezpečená v dvojzmennej prevádzke.
 
Dĺžka kurzu sa dá prispôsobiť
 
„Záleží od metódy zvárania, ale v prepočte hodín absolvovaných na teoretickej a praktickej časti je to zhruba okolo 20 pracovných dní,“ uzavrel vedúci Zváračskej školy.
 
Dĺžka kurzu sa dá upravovať, všetko záleží od predošlých skúseností daného záujemcu. Zváračská škola ponúka nielen kvalitné technické vybavenie, ale aj kvalitné personálne obsadenie.
(14:44, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár