VIDEO | Julia Pilar prichádza so skladbou Povedz mi

4076x
30. Máj 2021
Popri štúdiu medicíny vydala debutový singel svetových rozmerov
Pozrite si videoreportáž
 
Z pouličného hrania na výslnie slovenskej hudobnej scény. Rodáčka z bardejovského okresu na trh uviedla debutový singel a do umeleckého priestoru vstupuje s novou identitou.
 
Julia Pilar novým počinom dokazuje, že umelecké formáty svetových rozmerov môžu vznikať aj popri štúdiu medicíny.
 
„V podstate ešte minulý rok koncom júna som si hrala na ulici a ľudia z vydavateľstva boli náhodou na výlete v Bardejove, takže ma našli takto. Znie to trochu ako z filmu. Páčilo sa im, ako spievam a povedali si, že by som mala pokúsiť skladať niečo po slovensky. Dali mi nejaký čas a ja som zložila túto pesničku Povedz mi ako prvú zo všetkých mojich pesničiek, ktoré mám momentálne v zásobe. Tak sme sa rozhodli, že to vydáme a zatiaľ si to žije svojím životom,“ ozrejmila speváčka Julia Pilar.
 
 
Na tvorbe piesne Julia spolupracovala s renomovaným producentom a režisérom. Text skladby odzrkadľuje osobné skúsenosti zo vzťahu speváčky a dozrieval istú dobu.
 
„To ťažisko mojej tvorby je vždy akýmsi spôsobom hlavne v tom lete, kedy nemám toľko iných povinností, ktorým sa musím venovať. Hlavne tá škola, teraz pribudlo aj to očkovanie. Myslím si, že vtedy mám takú uvoľnenejšiu myseľ a lepšie sa mi skladá, myšlienky idú ľahšie na papier. Mám čas celý deň premýšľať nad vecami, ktoré som zažila a nejakým spôsobom ich dávať do textov a melódií,“ opísala mladá umelkyňa.
 
 
Hranie na ulici, takzvaný busking, speváčke umožnil slobodne cestovať nielen naprieč Slovenskom. Vždy však rada zavíta do prostredia, kde hudobne vyrastala.
 
„V roku 2019, ešte pred pandémiou, som stihla byť v Čechách – v Brne či Prahe. Prešla som si aj Trenčínom, Popradom, Prešovom, Bratislavou aj Trnavou. Dá sa to robiť naozaj všelikde, ale do Bardejova sa vždy rada vraciam. Je to pre mňa vždy také príjemné nakopnutie a únik zo stereotypu. Keď bude priestor, tak sa k tomu určite rada vrátim,“ priblížila Julia.
 
 
Talentovaná hudobníčka vidí potenciál na rozvoj kultúrneho života v Bardejove najmä vďaka iniciatíve jednotlivcov, ktoríto nevzdali a do mesta vnášajú umenie v aktualizovanej podobe.
 
„Myslím si, že Bardejov má veľmi dobre našliapnuté na to, aby mal kultúru bohato zastúpenú. Veď už len to kultúrno-komunitné centrum a mnoho iných ľudí a dobrovoľníkov, ktorí tu fungujú, tomu dávajú nádej,“ uzavrela speváčka.
 
Julia Pilar plánuje v novej línii tvorby pokračovať, v zásobe má už ďalšie texty. V budúcnosti by sme sa tak mohli dočkať aj prvotiny v podobe albumu.
(18:58, red)
Diskusia
Pridať komentár