Tunel Bikoš pri Prešove je prerazený

1046x
30. Máj 2021
Bikoš je už prerazený
Tunel úspešne prerazili 
 
Stavba R4 Prešov, severný obchvat má za sebou najťažšie práce a posúva sa k významnému míľniku. Vo štvrtok 27. mája bol slávnostne prerazený tunel Bikoš. Raziace práce na tuneli Bikoš, ktorý je súčasťou prvej etapy severného obchvatu mesta Prešov, boli zahájené 5. júna 2020.
 
Ako prvá sa začala raziť západná tunelová rúra. Jej razenie postupovalo denne približne o 3,8 metra. Priemerný denný výkon razenia východnej tunelovej rúry bol 3,7 metra.
 
Dopravná situácia v meste Prešov je už dlhé roky kritická. Tento rok očakávame ukončenie výstavby juhozápadného obchvatu
 
Baníci razili tunel Novou rakúskou tunelovacou metódou zo severného portálu smerom na južný portál. Práce sa realizovali v nepretržitej prevádzke a podieľalo sa na nich 105 pracovníkov stavby. Tunel Bikoš s dĺžkou 1 150 metrov bol prerazený v plánovanom termíne.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
„Dopravná situácia v meste Prešov je už dlhé roky kritická. Tento rok očakávame ukončenie výstavby juhozápadného obchvatu mesta, ale rovnako dôležitý je pre nás aj severný obchvat, ktorý je súčasťou rýchlostnej cesty R4. Prerazením tunela Bikoš sme sa dočkali obrazne aj doslovne svetla na konci tunela a ja verím, že sa dočkáme aj dobudovania celej R4, ktorá je veľmi dôležitá nie len pre rozvoj mesta Prešov, ale aj celého regiónu,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. 
 
Dvojrúrový 
 
Tunel Bikoš bude dvojrúrový cestný tunel s jednosmernou premávkou. Z oboch tunelových rúr sa vyťažilo spolu 220 000 m3 horniny, ktorá sa použila ako násypový materiál do ostatných stavebných objektov.
 
Ide o ukážkový príklad ako sa dá efektívne využiť materiál získaný z razenia tunela na násypové telesá stavby. Medzi tunelovými rúrami budú tri priechodné priečne prepojenia, slúžiace ako chránené únikové cesty.
 
 
V každej tunelovej rúre bude 7 protipožiarnych výklenkov s hydrantmi, 7 SOS kabín a jeden jednostranný núdzový záliv umiestnený približne v strede tunela. Opomenúť nemožno ani zariadenie pre rozpoznanie ADR kódu na autách prepravujúcich nebezpečné látky.
 
Ako pokračujú práce 
 
V prvých mesiacoch tohto roka sa začali práce na základových konštrukciách tunela. Nasledovať bude realizácia hydroizolačného súvrstvia, drenážneho odvodnenia, armovanie horných klenieb sekundárneho ostenia tunela a ich betonáž. V záverečnej fáze výstavby príde na rad vnútorné vybavenie tunela (chodníky, výklenky, vozovka) a práce budú ukončené montážou technologického vybavenia tunela. 
 
 
Prvá etapa severného obchvatu Prešova je vo výstavbe od júla 2019. V zmysle platného harmonogramu napredujú aj práce na ďalších objektov stavby. Ukončený je jeden jednopoľový most a jedno provizórne premostenie. Vo výstavbe sú štyri mosty, ďalšie štyri mostné objekty sa zakladajú v križovatke Prešov, sever. Aktuálne sa ukončujú preložky vodovodov, pričom práce na ostatných preložkách sú už ukončené. Stavba má byť odovzdaná do užívania v marci 2023. 
 
R4 Prešov, severný obchvat I. etapa
 
- 4,3 km dlhý úsek v plnom profile
- začína v napojení na diaľnicu D1 v mimoúrovňovej križovatke Prešov, západ
- končí v mimoúrovňovej križovatke Prešov, sever s cestou I/68, ktorá zabezpečí vylúčenie tranzitu z centrálnej mestskej zóny
- motoristom ušetrí približne 10 minút
- zhotoviteľom je Váhostav – SK a TuCon
- zmluvná cena predstavuje 142 876 816 eur
- stavba je financovaná zo štátneho rozpočtu155 stavebných objektov
 
Projekt R4 Prešov, severný obchvat II. etapa v súčasnosti prechádza aktualizáciou analýzy nákladov a prínosov (CBA). Verejné obstarávanie bude vyhlásené po získaní súhlasného stanoviska ÚHP a zabezpečení finančného krytia. Začiatok výstavby je závislý od priebehu verejného obstarávania, lehota výstavby by mala trvať 52 mesiacov.
(18.22, presov.sk)
Diskusia
Pridať komentár