VIDEO | V Šibe nájdete poctivé remeslo i nedotknutú prírodu

2286x
29. Máj 2021
V historickom odkaze predkov pokračujú aj v roku 2021
Pozrite si videoreportáž 
 
Niekdajšie stredisko remeselnej výroby a poľnohospodárstva dnes ukrýva typickú potočnú radovú zástavbu, bohatú okolitú prírodu i zachovalú históriu.
 
Ak potrebujete prestávku od ruchov mesta, alebo vás jednoducho lákajú potulky cenným dedičstvom našich predkov, z mapy návštev určite nevynechajte obec Šiba.
 
„V 19. storočí väčšia časť majetku a lesov patrila rodine Fikerovcov, a to až roku do roku 1945, kedy im tieto majetky boli skonfiškované. V tom období tu boli rozvinuté sklárska huta, liehovar, parné píly, mlyny. Prevažná časť remesla bola zameraná na korytkárstvo a šindliarstvo,“ uviedol starosta obce Peter Lenárt.
 
 
V súčasnosti do popredia vystupuje najmä hrnčiarstvo, ktoré je v obci živé vďaka rodákovi Marekovi Kovaľovi a jeho manželke. Okrem toho v Šibe nájdete viacero svetských pamiatok. Či už je to funkčné obecné napájadlo, alebo stále obývaný kaštieľ z obdobia klasiky.
 
„Máme tu zachovaných niekoľko starých sypancov, taktiež domy, ktoré boli postavené medzi prvou a druhou svetovou vojnou. Chcel by som nadviazať aj na historický dátum, kedy bola naša obec oslobodená od nemeckého vojska, a to 19. januára 1945 o pol tretej poobede – ruským vojskom. Cez našu obec prechádzala takzvaná vojenská cesta, po ktorej títo vojaci prišli. Na túto počesť je umiestnená pamätná tabuľa na budove základnej školy,“ ozrejmil starosta.
 
Medzi sakrálne dominanty obce zase patrí rímskokatolícky Kostol sv. Kozmu a Damiána.
 
„Začal sa stavať v roku 1986, čiže pre cirkev v dosť ťažkých časoch. Dokončený a zároveň vysvätený bol v roku 1991,“ priblížil Lenárt. Dedina na severovýchodnom úpätí Čergova dnes ponúka mladým generáciám okrem iného aj možnosť navštevovať materskú či základnú školu. Obsadenosť jednotlivých ročníkov je vysoká.
 
 
„Zhruba pred rokom a pol sme vybudovali z bývalých skladových priestorov prvú historickú telocvičňu pre deti, takže sa telesnej môžu venovať aj v zime. Časť pandémie a dištančného vzdelávania sme využili na rozsiahlu rekonštrukciu, tried, vnútorných priestorov, chodby a počítačovej miestnosti,“ ozrejmil Lenárt.
 
Obec je aktívna aj na športovom poli, tamojší futbalový klub má dlhoročnú tradíciu. „Nezabúdame ani na mládež, zastúpenie máme v mužstve žiakov a dorastencov, ktorí taktiež úspešne reprezentujú našu obec v danom športe,“ uzavrel starosta obce Šiba.
 
Aj keď je Šiba dokonalým miestom na oddych, v modernizácii nechce zaostávať. Aktuálne v obci finišujú so zámerom na rekonštrukciu jedného z mostov, obyvatelia by sa tiež mali dočkať chýbajúcich autobusových zastávok či nového ihriska.
(19:44, red)
Diskusia
Pridať komentár