Odišiel Prokip Kolisnyk, akademický maliar a dlhoročný pedagóg prešovskej univerzity

620x
27. Máj 2021
S Prešovom bol spojený vyše štyridsať rokov
 
Vo veku 63 rokov zomrel dňa 25. mája akademický maliar, zaslúžilý umelec Ukrajiny a spisovateľ ukrajinského pôvodu, ktorý žil, pracoval a tvoril v Prešove. Maľbu na Katedre výtvarnej výchovy a umenia Filozofickej fakulty (FF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove vyučoval viac ako 17 rokov.
 
So Slovenskom, s Prešovom bol Prokip Kolisnyk spojený vyše štyridsať rokov.
 
„Mal tu rodinu, priateľov, študentov na Prešovskej univerzite. Ale nikdy, nikdy nezabúdal na miesta odkiaľ prišiel. Aby si aj jeho v ďaleko-blízkej ukrajinskej rodnej Potašni ľudia pripomínali a pamätali, podaroval im múzeum, ktoré skoncipoval a s pomocou spriaznených duší takmer vlastnoručne dal dokopy,“ spomína Vladislav Grešlík, riaditeľ Inštitútu hudobného a výtvarného umenia FF PU, na ktorom Kolisnyk pôsobil v rokoch 1999 – 2016.
 
S obrazmi Prokipa Kolisnyka sme sa mohli stretnúť na mnohých výstavách na Slovensku i v zahraničí, ako napríklad Kanada, Nemecko, Francúzsko, Rumunsko, Spojené štáty, Švajčiarsko a mnohé iné.
 
Jeho diela boli vystavované samozrejme aj v Univerzitnej knižnici (UK) PU, kde vždy nachádzal pochopenie a podporu. Pri príležitosti jeho jubilea v roku 2018 pripravila UK PU výstavu, na ktorej bol predstavený aj dokumentárny film Prešovčanky Rebeky Uličnej s názvom Napätie Prokipa Kolisnyka.
 
Presah človeka  
 
„Hoci Prokip tvoril pre ľudí, vždy sa snažil uchopiť a zhmotniť niečo, čo človeka presahuje. Dokonca aj v takom na prvý pohľad praobyčajnom zátiší alebo krajine. Nehovoriac o biblických motívoch a podobenstvách, mýtoch a legendách, ku ktorým sa neustále vracal.
 
Návraty však chápal „ako filozofickú koncepciu a nie ako nostalgický akt“. Preto aj niektoré svoje diela výstavy zvykol tak pomenúvať,“ približuje Grešlík. „Jeden z jeho obrazov sa nazýva Aj mňa pohltí tma (1993). Stalo sa. Obrazy Prokipa Kolisnyka, obrazy svetla a sveta však nikam neodišli. Sú s nami, sú v nás,“ uzatvára riaditeľ Grešlík.
 
Viacero ocenení  
 
Prokip Kolisnyk získal za svoju tvorbu viaceré ocenenia na Slovensku i rodnej Ukrajine. V roku 2009 mu bola udelená cenu Národného zväzu umelcov Ukrajiny a stal sa zaslúžilým umelcom Ukrajiny.
 
Spomenúť možno taktiež Zlatú medailu Akadémie umenia (1988), Cenu Národného zväzu umelcov Ukrajiny (1989) či Cenu Spolku ukrajinských spisovateľov Slovenska, ktorú získal v rokoch 2007 a 2018. Na svojom konte má aj Cenu rektora Prešovskej univerzity. (2005) či Cenu Filozofickej fakulty PU (2013).
 
Posledná rozlúčka s umelcom Prokipom Kolisnykom bude 28.5.2021 o 13:00 hod. v Dome smútku v Prešove.
(12:44, A. Polačková)
 
Diskusia
Pridať komentár