Gréta Kolcunová z Gymnázia Leonarda Stöckela sa môže pochváliť celosvetovým úspechom

3207x
26. Máj 2021
Od rybárskej vášne až po víťazstvo v Moskve
 
Po postupe z celoslovenského kola Festivalu vedy a techniky AMAVET bola Gréta Kolcunová z Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove nominovaná na súťažnú prehliadku vedeckých prác „Step into the future“ v Moskve a Genius Olympiad v New Yorku. A v Moskve je vo finále.
 
Od roku 2016 až po súčasnosť sa na rieke Topľa a jej prítokových potokoch realizuje projekt zarybnenia odchovom pstruha potočného z ikier priamo v prirodzených prítokoch rieky.
 
Chytilo sa toho niekoľko nadšencov, vrátane Gréty Kolcunovej, študentky Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove, samozrejme pod záštitou miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu.
 
Kdeže výsledky vychádzali viac ako uspokojivé a boli prezentované na viacerých súťažných prehliadkach na úrovni celoslovenskej ale aj medzinárodnej, po postupe z celoslovenského kola Festivalu vedy a techniky AMAVET bola Gréta Kolcunová nominovaná na súťažnú prehliadku vedeckých prác „Step into the future“ v Moskve a Genius Olympiad v New Yorku.
 
Po dlhokánskej mailovej výmene dokumentov a formalít samotná súťaž prebiehala kvôli pandemickým opatreniam v online priestore a vážnosť otváraciemu ceremoniálu dodávalo aj otvorenie súťaže prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Vladimirovičom Putinom. Už po samotnej obhajobe pred vedeckou komisiou škola na základe reakcií poroty tušila, že ich práca oslovila svojou jednoduchosťou myšlienky, spracovaním, zanietením autorky, ale hlavne praktickou realizáciou celého projektu.
 
V TOP dvojke
 
Pri vyhodnotení z celkového počtu vyše 1200 projektov a 5000 účastníkov bola jednou z dvoch najlepšie hodnotených prác práve práca Gréty Kolcunovej z Gymnázia L. Stöckela v Bardejove. Práca bola hodnotená za najlepšie výsledky vo vedecko-výskumných a bádateľských aktivitách, rozvoj vo vedeckej činnosti , kreatívne hľadanie nových a pravdivých informácií a implementáciu inovatívnych riešení do praxe. Z dvoch TOP účastníkov z celého sveta je jedna práve Gréta Kolcunová.
 
Poďakovanie patrí otcovi Jozefovi Kolcunovi a celej rodine za vytvorenie pevného zázemia a pomoc pri realizácii, odbornému konzultantovi RNDr. Jánovi Klebanovi, PhD. z Gymnázia L. Stöckela v Bardejove za vedenie počas spracovávania práce a príprav na súťaže, miestnej organizácii Slovenského rybárskeho zväzu v Bardejove a pracovníkom organizácie AMAVET za nomináciu a organizačné zabezpečenie účasti na medzinárodnej úrovni.
(10:30, GLS Bardejov) 
Diskusia
Pridať komentár