ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove zapojená do „online/virtuálneho“ medzinárodného stretnutia

704x
25. Máj 2021
Týždeň plný aktivít
V poradí tretie stretnutie partnerských krajín sa uskutočnilo v týždni od 17. – 21. mája 2021 
 
ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove koordinuje dvojročný (2019 – 2021) medzinárodný projekt Erasmus + pod názvom „Empatia - cesta k človeku“ (Empathy – a way to the human being, 2019-1-SK01-KA229–060793).
 
Do projektu sú zapojené 4 školy z týchto európskych krajín: Slovensko – Základná škola s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove (koordinátor) , Severné Macedónsko - OOU ,,Brakja Miladinovci,, Kumanovo (partner), Turecko - Özel Çözüm Ortaokulu (partner) a Poľsko - Zespol Szkol w Pozezdrze (partner).
 
Prvé stretnutie projektových partnerov (tzv. „kick-off meeting“) sa uskutočnilo na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove v novembri 2019. Tím pracovníkov školy pod vedením pani riaditeľky Mgr. Mileny Kravcovej a za odbornej asistencie Mgr. Soni Sosenkovej pripravil pre účastníkov pobytu zaujímavú, vyváženú kombináciu aktivít, atrakcií a workshopov. Bolo to ešte v „normálnych“ časoch, kedy sme si užívali atmosféru medzinárodných stretnutí na vlastnej koži.
 
Do druhého medzinárodného stretnutia partnerov v Severnom Macedónsku vstúpila už pandémia, ktorá premenila macedónsku mobilitu v decembri 2020 na virtuálne stretnutie partnerských tímov žiakov a učiteľov.
 
Pripravili pestrý program
 
V poradí tretie stretnutie partnerských krajín sa uskutočnilo v týždni od 17. – 21. mája 2021. Aktivity prebiehali pod taktovkou partnera z Poľska, ktorý pre nás zostavil zaujímavý program. Pracovalo sa v platforme ZOOM. 10 našich žiakov (Bruno Mačej, Adela Mojdisová, Samuel Chovan, Izabela Miklošová, Miriam Majerníková, Sonja Homzová, Lívia Hudáková, Barbora Mikulová, Tamara Korbová a Barbora Bereščáková) a 4 učitelia (Mgr. Petra Csuková, Mgr. Peter Vasilega, Ing. Dušan Kuča, Mgr. Ján Šoltés) sa venovali centrálnej téme projektu: empatii.
 
 
Empatia je pre žiakov jednou z kľúčových tém v súčasnej pandemickej situácii. Vcítenie, vciťovanie sa, prenášanie sa do sveta predstáv druhého, do jeho emócií, spôsobu myslenia a postojov.
 
V úvode si žiaci i učitelia mali možnosť pozrieť zaujímavé prezentácie o Poľsku, partnerskom mestečku Pozezdrze, o samotnej škole i o celom vzdelávacom systéme v ich krajine. Následne všetci účastníci virtuálneho stretnutia absolvovali vedomostný kvíz zo sledovaných prezentácií. Takto nenásilne, úplne prirodzene sa žiaci zo 4 partnerských krajín spoznali, zoznámili a 5 dní spolu na diaľku pracovali.
 
O živote počas pandémie
 
Každé ráno sa začínalo tzv. „ice breaker“ hrami, ktoré stimulovali žiacku pozornosť okamžite. Už od marca 2020 sa jednotlivé partnerské štáty nachádzajú v COVID-19 období, žiaci i učitelia sa radi podelili o svoje zážitky z tohto ťažkého spoločenského obdobia. Zo všetkých žiakov sa vytvorili medzinárodné tzv. „breakout rooms“, v ktorých žiaci diskutovali, ako zvládajú COVID-19 obdobie vo svojich rodinách, vo svojom osobnom živote i pri školských povinnostiach.
 
Vzájomne si vymieňali skúseností. Na žiakoch bolo vidno, že ich to baví, že diskutujú s rovesníkmi, ktorí riešili alebo riešia rovnaké problémy ako oni. Čas, kedy žiaci pracovali, sme my, učitelia, využili na formálne i neformálne debaty.
 
FOTOGALÉRIA: 
 
4 medzinárodné tímy žiakov v „breakout rooms“ diskutovali väčšinou času. Po uplynutí času si tímy zvolili svojho lídra, ktorý následne prezentoval výsledky tímovej práce ostatným žiakom. V medzinárodne zmiešaných skupinách žiaci analyzovali YTB videá s empatickým kontextom. Diskutovalo sa o Medzinárodnom dni tolerancie, ktorý sa od r. 1996 každoročne slávi 16. novembra. Poukázalo sa na rôzne prejavy intolerancie vo svete.
 
Predstavili aj národné pamiatky
 
Vyrábali sme Strom tolerancie, kde žiaci prejavili vysokú technickú zručnosť pri výrobe „virtuálnych plagátov“ v aplikácii Miro Whiteboard, resp. Canva. Účastníci sa zahrali na režisérov, ktorí vypracovali scenár Dňa tolerancie na ich školách. Témou dňa sa stali aj stereotypy a predsudky, ktorými sa často nesprávne riadime v našom živote.
 
Žiaci predstavovali svoje národné pamiatky zahraničným žiakom. V posledný deň trvania projektového týždňa všetci účastníci naspievali pieseň od M. Jacksona – We are the World s nadčasovým textom. V úplnom závere sa všetci účastníci virtuálneho stretnutia veľmi kladne vyjadrili o kvalite online týždňa v záverečnom „feedbacku“.
 
Veríme, že sa spoločenská situácia v nasledujúcich mesiacoch zlepší, lebo v septembri/októbri 2021 je na programe ďalšie stretnutie projektových partnerov u nás, v Bardejove. Aj virtuálne stretnutie má svoje čaro, ale radi by sme našich partnerov privítali v našom meste a v našej škole. Veľmi oceňujeme profesionálny prístup partnera z Poľska, ktorý si s online týždňom poradil bez väčších problémov.
(10:51, J. Šoltés) 
 
Diskusia
Pridať komentár