Župa atakuje hranicu 100-tisíc zaočkovaných

1051x
24. Máj 2021
Pre záujemcov o preočkovanie AstraZenecou zriadi vlastný registračný systém
Cez víkend sa očkovalo v troch centrách v kraji
 
Prešovský samosprávny kraj uplynulý víkend v troch veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) v Prešove, Poprade a Humennom podal 11 344 vakcín proti koronavírusu. Obyvateľov očkoval aj prostredníctvom svojej výjazdovej služby (VOS), ktorá sa dostala k 932 záujemcom v deviatich obciach kraja. Počas dvoch dní tak PSK zaočkoval ďalších 12 276 ľudí.
 
Krajská samospráva sa cez víkend 22. a 23. mája vo veľkokapacitných očkovacích centrách prioritne zamerala na preočkovanie vakcínou AstraZeneca, pričom jej druhú dávku dostalo spolu 7 090 ľudí.
 
Očkovaní aj vďaka emailovému kontu 
 
„Z tohto počtu bolo približne 350 občanov, ktorí sa na preočkovanie dostali vďaka iniciatíve prešovskej župy a novému emailovému kontu (ockovanie_psk@vucpo.sk). Ten sme zriadili uplynulý piatok pre promptné riešenie množiacich sa dopytov od čakateľov na druhú dávku vakcíny AstraZeneca, ktorí sú v časovom horizonte 11 a viac týždňov od prvého očkovania a nebola im doručená pozývacia SMS zo štátnej čakárne. Už v najbližších dňoch pre tento účel zriadime aj vlastný registračný systém,“ informoval predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
Vo VKOC Prešov sa počas dvoch víkendových dní podalo spolu 6 060 vakcín. V sobotu 22. mája tu prebiehalo preočkovanie vakcínou AstraZeneca, kde druhú dávku dostalo rekordných 3 447 ľudí. V nedeľu sa očkovalo vakcínou Pfizer/BioNtech, ktorá bola podaná 2 613 ľuďom, z toho druhou dávkou tejto vakcíny bolo zaočkovaných osem ľudí.
 
 
Vo VKOC Humenné sa počas víkendu očkovalo výhradne vakcínou AstraZeneca, ktorej druhú dávku dostalo spolu 2 146 ľudí, 1 193 v sobotu 22. mája a 953 v nedeľu 23. mája.
 
V popradskom VKOC sa za uplynulý víkend vyočkovalo 3 138 vakcín. V sobotu 22. mája sa tu očkovalo druhou dávkou vakcíny AstraZeneca, ktorou sa preočkovalo 1 497 ľudí. V nedeľu 23. mája pokračovalo očkovanie vakcínou Pfizer/BioNtech. Podala sa spolu 1 641 záujemcom, z tých bolo sedem zaočkovaných jej druhou dávkou.
 
Nezáujem v Bardejove a Starej Ľubovni 
 
Z dôvodu nedostatočného záujmu, respektíve nenaplnenia kvót v registračnom systéme bolo cez víkend dočasne mimo prevádzky VKOC Bardejov a VKOC Stará Ľubovňa.
 
Cez víkend naopak v teréne fungovala výjazdová očkovacia služba prešovskej župy. A to konkrétne v deviatich obciach kraja - v Hankovciach, Hermanovciach, Malom Šariši, Spišskej Starej Vsi, Haligovciach, Chlmci, Malcove, Svite a Spišskej Teplici. Zdravotnícke tímy tu zaočkovali 932 ľudí nad 60 rokov, imobilných, resp. ťažko zdravotne postihnutých, ktorí majú sťažený prístup k očkovaniu.
 
Prešovský samosprávny kraj vo svojich veľkokapacitných očkovacích centrách od ich spustenia 27. februára a prostredníctvom svojej výjazdovej očkovacej služby, ktorú zriadil 8. mája, vyočkoval spolu už takmer 98-tisíc vakcín proti ochoreniu Covid-19.
 
Konkrétne sa dovedna v piatich župných centrách podalo 95 263 vakcín záujemcom o očkovanie, prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby PSK bolo k 24. máju zaočkovaných 2 644 ľudí.
(18:45, D. Jeleňová)
Diskusia
Pridať komentár