Pre nízky záujem nebudú otvorené VKOC v Bardejove a Starej Ľubovni

3086x
21. Máj 2021
Najbližšie sa bude očkovať už len v troch centrách a na výjazdoch
O očkovanie nie je až taký dostatočný záujem 
 
Po rekordnom nápore vo veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) prešovskej župy počas uplynulých dní sa najbližší víkend bude vakcinovať už len v troch strediskách v Prešove, Poprade a Humennom. Kraj pre nedostatok záujemcov neotvorí VKOC v Bardejove a Starej Ľubovni. Naopak zintenzívňuje mobilné výjazdy do obcí regiónov.
 
Prešovský samosprávny kraj má pre najbližšie víkendové očkovanie vo svojich veľkokapacitných centrách a prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby (VOS) z ministerstva zdravotníctva zakontrahovaných spolu 11 680 vakcín. Z toho je 5 180 vakcín od konzorcia Pfizer/BioNtech (4 300 pre VKOC a 880 pre VOS) a 6 500 od konzorcia AstraZeneca, ktoré sú určené na preočkovanie druhou dávkou tejto vakcíny v centrách PSK.
 
 
Vo VKOC Prešov sa v sobotu 22. mája bude preočkovávať druhou dávkou vakcíny AstraZeneca, PSK má na tento účel zakontrahovaných 3 000 vakcín. V nedeľu tu bude prebiehať očkovanie vakcínou Pfizer/BioNtech, k dispozícii je 2 800 vakcín, a to pre skupinu 16+. Očkovanie tu bude prebiehať od 08:00 do 18:00 hod.
 
Niekde Pfizer/BioNtech, inde AstraZeneca
 
Vo VKOC Poprad sa bude v prvý víkendový deň (22. mája) od 08:00 do 17:00 hod. taktiež podávať druhá dávka vakcíny AstraZeneca (1 300 vakcín), v nedeľu je v čase od 08:00 hod do 18:00 hod. naplánované očkovanie prvou dávkou Pfiozer/BioNtech (1 500 vakcín).
 
Vývoj dopytu po vakcíne u občanov Prešovského kraja naznačuje, že sa blížime k bodu, kedy bude väčšina osôb, ktoré sa chceli zaočkovať, už aj zaočkovaná
 
Vo VKOC Humenné sa bude v oba víkendové dni v sobotu aj nedeľu (22. a 23. mája) preočkovávať druhou dávkou vakcíny AstraZeneca, pričom kraj má na tento účel k dispozícii spolu 2 200 vakcín. Očkovanie tu bude realizované v čase od 08:00 do 17:00 hod.
 
V Bardejove a v Starej Ľubovni pozastavené 
 
Aktuálne je aj na základe návrhu zo strany rezortu zdravotníctva očkovanie pozastavené vo VKOC Stará Ľubovňa a pre tento víkend (22. a 23. mája) aj vo VKOC Bardejov.
 
 
„V štátnej čakárni pre obe centrá nie je prihlásený dostatok záujemcov na prvú dávku Pfizer, pre ktorú sa v stredu 19. mája zmenila očkovacia stratégia a tiež na preočkovanie vakcínou AstraZeneca. Vývoj dopytu po vakcíne u občanov Prešovského kraja naznačuje, že sa blížime k bodu, kedy bude väčšina osôb, ktoré sa chceli zaočkovať, už aj zaočkovaná a vakcinácia sa podľa avíza rezortu zdravotníctva presunie do ambulancií lekárov prvého kontaktu,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
Ako dodal, kraj svoje úsilie preto sústreďuje na očkovanie v obciach kraja prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby PSK, o ktoré je stabilný záujem.
 
Očkovanie v obciach
 
Počas najbližších dvoch víkendových dní sú mobilné očkovacie jednotky pripravené zaočkovať vakcínou Pfizer/BioNtech v deviatich obciach 880 ľudí nad 60 rokov, ťažko zdravotne postihnutých a imobilných, ktorí majú sťažený prístup k očkovaniu.
 
V sobotu 22. mája sa bude očkovať v Hankovciach, Hermanovciach, Malom Šariši, Spišskej Starej Vsi a Haligovciach. V nedeľu 23. mája bude výjazdová služba očkovať v Chlmci, Malcove, Svite a Spišskej Teplici.
 
Aj v Medzilaborciach
 
„V spolupráci s mestom Medzilaborce a na základe zvýšeného dopytu po očkovaní z tohto regiónu už budúci týždeň zriadime taktiež jednodňové veľkokapacitné očkovanie centrum v Medzilaborciach, a to 26. mája v priestoroch Základnej školy na Duchnovičovej 29. V tomto termíne budeme vakcínou Pfizer zaočkovávať 700 ľudí z okresu vo vekovej kategórii 16+, prioritne starších občanov, imobilných a sprievod osôb nad 70 rokov,“ dodal M. Majerský.
 
Vo veľkokapacitných očkovacích centrách PSK a prostredníctvom krajskej výjazdovej očkovacej služby sa dosiaľ podalo už 85 546 dávok vakcín proti ochoreniu Covid – 19.
(10:34, L. Heilová)
Diskusia
Pridať komentár