VIDEO | Cisárovná Sisi - Emancipovaná dáma s dušou rebelky

1194x
20. Máj 2021
Zákutia jej života odhalia pripravované potulky
 Pozrite si videoreportáž
 
O jej návšteve v Bardejovských Kúpeľoch toho vieme veľa, no útržky zo súkromného života vedia prekvapiť aj po rokoch. Dáma s vyberavou eleganciou a túlavými topánkami bola všetkým, len nie klasickým prototypom panovníčky. Tajomstvá cisárovnej po kúskoch dodnes odkrýva miesto, ktoré jej prirástlo k srdcu.
 
„Sisi, môžeme ju takto volať, lebo tu je to v obľube, navštívila Kúpele v roku 1895 a bolo to v období od 1. júla do 22. júla, čiže na plné tri týždne ako aj teraz naši bežní pacienti“ uviedla turistická sprievodkyňa Anna Tomková.
 
Rakúsko-uhorská cisárovná mala na svojich cestách vždy zabezpečený osobný servis, v ktorom nesmela chýbať športová výbava. Mnohí ju dokonca klasifikujú ako historickú fitness celebritu.
 
Zvláštne maniere 
 
„Všade, kde chodila, sa jej snažili prispôsobiť. Aj po jednotlivých kúpeľoch, kde cestovala alebo aj v tých miestach, kde pobývala, aby mala nejaké svoje cvičebné náradia. Dosť výrazne sa venovala športu, z tohto dôvodu jej tam dávali rebriny, kruhy a podobné veci,“ ozrejmila Tomková.
 
Sisi si veľmi potrpela na svoj zovňajšok, o jej vlasy sa starala osobná kaderníčka. Tá za to poberala vysokú plácu – dala sa prirovnať k platu univerzitného profesora. Korunu krásy ošetrovala špeciálnou zmesou z koňaku a vaječných žĺtkov.
 
„Tie vlasy mala pri sedení rozprestreté na stole, museli byť namočené tou špeciálnou zmesou. Potom sa zmývali teplou vodou, následne sa oplachovali ešte ružovou vodou – bola to zdĺhavá procedúra. Jej komorné už čakali s teplými mušelínovými uterákmi, aby jej vlasy osušili,“ priblížila sprievodkyňa.
 
Namiesto klobúka radšej slnečník 
 
V oblasti módnej etikety bola Alžbeta Bavorská rebelkou, rada vynechávala nosenie niektorých druhov bielizne, klobúk nahradzovala radšej slnečníkom. Naproti tomu bol jej denný harmonogram pomerne striktný.
 
„Zvyčajne jedla dosť často to isté na raňajky, čiže vajíčka na mäkko a čerstvo podojené mlieko od kravy, ktorú si neskôr dala odviezť so sebou do Viedne, lebo jej tu podľa všetkého veľmi chutilo. Tu sa jej vrátila chuť do jedla aj do života,“ podotkla Anna Tomková.
 
 
 
Po absolvovaní raňajok a všetkých procedúr si rada posedela na zelenej sedačke v liečebnom dome Alžbeta, ktorý v minulosti nazývali Deák. Sisi sa vo všeobecnosti nechcela viazať na politickú agendu, za svoj život spravila však jednu výnimku.
 
„Do politiky zasiahla raz, a to čo sa týkalo rakúsko-uhorského vyrovnania. Pricestovala do Maďarska, tam sa zoznámila s Gyulom Andrássym, ten jej podrobne porozprával o maďarskej otázke a ju to veľmi zaujalo. Spriatelila sa s ním a možno aj na základe tohto priateľstva sa v tejto otázke veľmi angažovala, čo samozrejme presadila aj u svojho manžela,“ opísala Tomková.
 
V Sisi šľapajách 
 
Bardejovské kúpele a.s. chcú aj v roku 2021 rozširovať povedomie o tejto cieľavedomej historickej osobnosti, pre klientov tak pripravujú špeciálnu akciu.
 
„Urobíme takú potulku so všetkými pikoškami a informáciami o Sisi. Je tu 7 zastavení, čiže začíname niekde v tomto mieste pred Alžbetou, patrí k tomu aj návšteva tohto Muzeálneho apartmánu, následne by sme sa asi tak dve hodinky prešli,“ uzavrela Anna Tomková.
 
Animačná aktivita bude v Kúpeľoch prebiehať od júna do septembra, každý tretí týždeň, v sobotu popoludní.
(14:10, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár