VIDEO | Rozmanitý športový areál, či vlastná futbalová škola. Aj to je obec Gerlachov

3605x
19. Máj 2021
Gerlachov – od histórie po súčasnosť
 Pozrite si videoreportáž 
 
Za objavovaním krás bardejovského mikroregiónu nemusíte chodiť ďaleko. Stačí 15 kilometrov na to, aby ste natrafili na dedinku s družným obyvateľstvom, zachovalými pamätihodnosťami či jedinečnou rybou farmou. Obec uložená v západnej časti Nízkych Beskýd vznikla na zákupnom práve vtedajšieho richtára Gerlacha, ktorý začal písať jej prvú kapitolu už v 14. storočí.
 
„Postupom rokov sa obec rozvíjala, v päťdesiatych rokoch mala obec okolo 300 obyvateľov, v osemdesiatych rokoch okolo 700 obyvateľov, ku dnešnému dňu má obec Gerlachov 1067 obyvateľov,“ uviedol starosta obce Ondrej Ševcov.
 
Pri dominantách obce sa strieda tradičné s novodobým. Gerlachov ukrýva historickú pamiatku v podobe gréckokatolíckeho kostola, ale aj zmodernizovanú požiarnu zbrojnicu.
 
„Hasičská zbrojnica bola dobudovaná v novembri minulého roku. Budovali sme ju svojpomocne, podporilo nás aj ministerstvo vnútra sumou vo výške 30-tisíc eur. Využíva ju náš dobrovoľný hasičský zbor pri záchrane životov, pri živelných pohromách a pri rôznych nešťastiach, ktoré by mohli nastať v obci,“ ozrejmil starosta Gerlachova.
 
V Gerlachove si na svoje prídu aj milovníci pohybových aktivít, môžu totiž využívať viaceré športové plochy. Obec má vlastný futbalový klub, dokonca tam nájdete aj futbalovú školu, ktorá spája deti z okolitých obcí.
 
„Po pravej ruke máme multifunkčné ihrisko, hokejové ihrisko, pomocné ihrisko a rovno pred nami je hlavné ihrisko. Máme k tomu vybudovanú budovu telovýchovy a športu, ktorá je kompletne zariadená,“ doplnil Ševcov.
 
 
 
Funkčná obecná prevádzkareň  
 
V posledných dvoch rokoch sa obci podarilo dobudovať chodník v smere do Kružlova, zrekonštruovali taktiež areál bývalej plantáže, v ktorom dnes sídli obecná prevádzkareň.
 
„Tu v týchto garážach parkuje obecný traktor, kosačky a technika, ktorú využívame denno-denne pri údržbe obce. Tento projekt bol podporený aj Akčným plánom okresu Bardejov vo výške 40-tisíc eur,“ podotkol starosta.
 
Najväčším projektom, na ktorom obec momentálne pracuje, je dobudovanie chýbajúcej kanalizácie. Na stole je aj otázka individuálnej bytovej výstavby či výstavby nájomných bytov.
 
„Plánom a záujmom obce je naďalej ju rozvíjať, aby sa tu ľuďom žilo lepšie a krajšie. Chceme im poskytnúť také podmienky, ktoré zodpovedajú dobe 21. storočia,“ uzavrel Ševcov.
 
Gerlachov disponuje vlastnou materskou a základnou školou, potravinami, nájdete tu aj autoservis aj ubytovacie zariadenie.
(14:08, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár