Epilóg 54. ročníka Akademického Prešova ponúkne vystúpenie študentských divadiel

808x
19. Máj 2021
 Spojenie akademickej obce
Vystúpenia, na ktoré vstup je bezplatný, sa uskutočnia na viacerých miestach v Prešove a v Košiciach 
 
54. ročník Akademického Prešova, ktorý bol vlani na jeseň prerušený pandémiou, bude pokračovať svojím Epilógom. Súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska sa za dodržiavania prísnych hygienických opatrení uskutoční 20. a 21. mája 2021.
 
Z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 sa 54. ročník Akademického Prešova (AP) konal v jeseni v redukovanej podobe, čo mala za následok skrátenie aj jeho programu.
 
„Museli sme odvolať účasť zahraničných študentských divadiel i niektorých slovenských divadelných súborov, rovnako sa z uvedených príčin zrušila aj realizácia tvorivých dielní. Nevyčerpané finančné prostriedky použijeme v terajšom Epilógu,“ vysvetlil dramaturg festivalu Miron Pukan. Zároveň dodal, že podujatie má síce silného protihráča, ktorým je koronavírus, avšak kultúra aj napriek zložitej situácii stále žije a vysokoškoláci neprestali uvažovať aj v súvislostiach s nadčasovým hodnotovým presahom.
 
Koncepcia Epilógu AP nadväzuje aj vďaka Prešovskej univerzite v Prešove na ideu, ktorá spája celú akademickú obec Slovenska: „Vráťme ducha tvorivosti na vysoké školy.“ „Iniciuje potrebu revitalizovať na určitý čas prerušené životné postoje smerujúce k hľadaniu nových horizontov. Je pre nich príznačná generačná kritickosť, odvaha stavať, tvarovať, formovať po novom...,“ zamýšľa sa riaditeľ festivalu Karol Horák.
 
 
S dôrazom na opatrenia
 
„Okrem workshopov sa v rámci Epilógu AP predstavia napríklad banskobystrické Nezávislé divadelné zoskupenie Odivo s pohybovou performanciou Verzus, Internationale Teatrale/Colectivo s výrazne senzuálnou inscenáciou Prach, Študentské divadlo Prešovskej univerzity s Pinterovou absurdnou komédiou, košický Crocus Theatre, bratislavský Príchod Godota známy aj zahraničnému publiku a ďalší," priblížil Miron Pukan. Podľa jeho slov budú tvorivé dielne, ktoré sa realizujú už od pondelka, na záver festivalu verejne prezentované a ďalej rozvíjané ich uvedením v jubilejnom 55. ročníku AP na jeseň tohto roka.
 
Počas konania festivalu organizátori zabezpečia dodržiavanie všetkých hygienických opatrení v súlade s aktuálne platnými predpismi Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. „Záleží nám na bezpečnosti každého návštevníka festivalu a ľudí, ktorí na festivale pracujú. Na základe aktuálneho vývoja situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 sme prijali viaceré opatrenia, ktorými sa riadime pri organizácii festivalu a zároveň prosíme všetkých návštevníkov o ich dodržiavanie. Dúfame, že si festival spolu užijeme aj v tejto situácii,“ uzatvára Pukan.
 
Vystúpenia, na ktoré vstup je bezplatný, sa uskutočnia na viacerých miestach v Prešove a v Košiciach. Bližšie informácie sú dostupné na webovej stránke http://ff.unipo.sk/ap. Vyhlasovateľom Súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska – Akademický Prešov je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Rektorát Prešovskej univerzity v Prešove, mesto Prešov, Fond na podporu umenia a Občianske združenie Akademický Prešov.
(13:45, A. Polačková)
 
Diskusia
Pridať komentár