Pozor na výdatný dážď a mokré cesty

3390x
18. Máj 2021
Polícia upozorňuje vodičov aj chodcov
Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí pre okres Bardejov 
 
Na viacerých miestach Prešovského kraja intenzívne prší, čo výrazne zvyšuje riziko kolízií na cestách. Polícia SR vyzýva na opatrnosť a apeluje na dodržiavanie odstupu od pred vami idúcich vozidiel.
 
Dážď, mrholenie, hmly a zníženie teploty výrazne limitujú adhézne podmienky na vozovke. Vtedy dochádza k zníženiu valivého a klzného odporu pneumatík na vozovke, a tým aj k predĺženiu brzdnej dráhy, ako aj strate stability vozidla na ceste. Na niektorých miestach sa na cestách vytvárajú veľké kaluže, alebo sa vylieva voda z priľahlých polí a tak hrozí nebezpečenstvo aquaplaningu.
 
Zvýšte pozornosť v okolí priechodov pre chodcov, kde môže mať neskoršia reakcia a dlhšia brzdná dráha veľmi nepríjemné následky. To však platí aj pre chodcov, ktorí by nemali na priechod vstupovať v poslednej chvíli, kedy už vodič nemusí mať dostatok času na pohotovú reakciu. Predvídajte, buďte opatrní a ohľaduplní.
 
Výstraha pre Prešov a Bardejov
 
SHMÚ v súvislosti s nepriaznivým počasím vydal na dnešný deň viacero výstrah. Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí pre okres Bardejov, hydrologická výstraha druhého stupňa bola vydaná pre okres Prešov.
 
Väčší úhrn zrážok predstavuje podľa SHMÚ potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.
(8:28, Polícia SR - Prešovský kraj, SHMÚ) 
 
Diskusia
Pridať komentár