VIDEO | V Bardejove sa očkovalo vo veľkom, poďakovanie pre zdravotníkov i organizátorov

6191x
17. Máj 2021
V sobotu vakcínami od Astra Zeneca, v nedeľu od firmy Pfizer
 Pozrite si videoreportáž
 
V Bardejove sa počas víkendu uskutočnilo druhé kolo očkovania vo veľkokapacitnom očkovacom centre, ktoré sa nachádzalo v priestoroch Strednej priemyselnej školy technickej na Komenského ulici.
 
Počas soboty boli pacienti zaočkovaní druhou dávkou vakcíny od spoločnosti Astra Zeneca, v nedeľu od rána do poobedňajších hodín lekári očkovali vakcínou Pfizer.
 
Problém na strane štátu 
 
„Národné centrum zdravotníckych informácii nám nenalialo dostatočný počet pacientov na vakcínu Pfizer, aj keď títo pacienti v čakárni na korona.gov zaregistrovaní sú. Našťastie počas soboty, deň pred očkovaním Pfizerom, všeobecní lekári nahlásili niekoľko ďalších pacientov, ktorí sa ako termínovaní pacienti očkovania mohli zúčastniť a tým pádom sme kapacitu naplnili. Pôvodne sme Pfizerom mali zaočkovať 1200 ľudí, ale napokon sa kapacita znížili na nejakých 950 – 1000, práve kvôli tomu, že sme vopred nemali dostatočný počet ľudí naliatych do nášho systému,“ uviedol Marek Hudák, koordinátor veľkokapacitného očkovacieho centra Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
 
 
Počas oboch dní prebiehalo očkovanie v Bardejove na veľmi vysokej úrovni a nevyskytli sa žiadne problémy. Všetci pacienti, ktorým prišiel termín a čas očkovania, boli vybavení bez meškania, v závere druhého dňa sa zvyšné vakcíny ušli aj tým, ktorí neboli vopred prihlásení.
 
Výnimka, nie pravidlo
 
„Zvykne sa stať, že niektorí pacienti, ktorí mali termín, neprišli a potom nastane situácia, že zostane pár vakcín voľných. Vtedy výnimočne vieme zobrať aj niektorých ľudí, ktorí nie sú ani v čakárni a ani nikde inde registrovaní. Jedná sa však o výnimku a nie o pravidlo,“ pokračoval M. Hudák.
 
Základ je zaregistrovať sa do centrálneho registra
 
„Musia spĺňať indikačné kritériá, hlavne tie vekové, od 18 do 69 rokov. Základ je zaregistrovať sa do centrálneho registra plus máme systém náhradníkov, ktorý je uvoľnený od tretej. Čiže najprv sa zaregistrujú, vypíšu dotazníky a postupne v našich boxoch sú zaočkovaní,“ uviedla lekárka, ktorá v Bardejove očkovala.
 
Existuje aj náhradnícky systém
 
Marek Hudák: „Štandardne prihlasovanie prebieha cez korona.gov, kde je štátna čakáreň a štát prideľuje termíny podľa očkovacej stratégie. Zároveň ale existuje aj náhradnícky systém, do ktorého majú prístup všeobecní lekári a tí na základe indikácie pacienta vedia doplniť náhradníkov na očkovanie do jednotlivých očkovacích centier.“
 
 
Očkovanie vo veľkokapacitných centrách sa plánuje na týždennej báze, avšak v Bardejove by sa malo takto pokračovať v očkovaní aj počas ďalších víkendov.
 
Raslavice, Zborov, Malcov, Kurima 
 
„Tento víkend sme taktiež ako pred týždňom vypravili mobilnú očkovaciu jednotku, pred týždňom bola v Raslaviciach, tento týždeň bola v Zborove, kde bolo zaočkovaných 192 pacientov. Prevažne sa jedna o pacientov sociálnych domovom, respektíve domovov sociálnych služieb, ale aj starších pacientov, ktorí majú z akýchkoľvek príčin, či už sociálnych alebo zdravotných, dostaviť sa na klasické očkovanie do veľkokapacitných centier,“ dodal Marek Hudák z PSK.
 
Počas ďalšieho víkendu by takéto mobilné centrum malo byť k dispozícii obyvateľom Malcova a o týždeň aj v obci Kurima. Tieto termíny však ešte nie sú definitívne. Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí s prípravou i samotným očkovaním pomáhali.
(16:58, red)
Diskusia
Pridať komentár