Zaujímavé fakty o praní bielizne, ktoré ste možno nevedeli

697x
02. Máj 2021
Zaujímavé fakty o praní bielizne, ktoré ste možno nevedeli
 
Skvelým pomocníkom každej domácnosti je už niekoľko desaťročí aj práčka. Veď napokon, asi nikto z nás si život bez nej už ani nedokáže predstaviť a my sa teda vôbec nečudujeme.
 
Časy, kedy naše staré matere prali v potoku sú našťastie už dávno za nami a práčka nám v mnohom uľahčuje život. A hoci sa nachádza v našich domácnostiach už roky, predsa len existujú mýty, ktorým mnohí z nás stále veria. Poďme sa na ne pozrieť.
 
Triedenie bielizne je prežitok
 
Aj vy si myslíte, že triedenie bielizne je v dnešnej dobe už absolútne zbytočné a všetko vyriešite špeciálnymi handričkami z drogérie, ktoré zabránia možnému zafarbeniu? Tak potom ste na omyle. Triediť by ste mali oblečenie nielen podľa farieb, ale v neposlednom rade aj podľa materiálov. Každý materiál si totiž vyžaduje inú teplotu pri praní a bez triedenia by sa vám pokojne mohlo stať, že o niektoré obľúbené kúsky prídete.
 
Čítanie štítkov je pre amatérov
 
Zdajú sa vám štítky na vašom oblečení úplne zbytočné? Opak je pravdou. Práve vďaka nim bude vaša bielizeň dlho ako nová. Informujú vás totiž o tom, pri akej teplote máte prať konkrétny kúsok oblečenia a tiež doporučený spôsob prania.
 
Práčka sa čistí praním
 
To, že práčka sa čistí sama, si myslí veľmi veľa ľudí. Opak je však pravdou. O práčku sa treba poriadne starať, inak vám vypovie službu skôr, ako by sa vám mohlo páčiť. Práve z tohto dôvodu by ste mali aspoň raz za pár mesiacov použiť špeciálny prostriedok, ktorý sa postará o jej bezproblémový chod.
 
Čím viac pracieho prostriedku, tým lepší výsledok
 
Aj vy sa stotožňujete s týmto tvrdením a sypete alebo lejete do práčky toho viac, ako by sa patrilo? Okamžite s tým prestaňte. Súčasné pracie prostriedky pracujú natoľko efektívne, že ich stačí pridať do práčky naozaj len nepatrné množstvo. Samozrejme zloženie jednotlivých pracích prostriedkov sa veľmi líši, preto by sme mali vsadiť na kvalitu. Veľké množstvo pracieho prostriedku sa navyše zvykne usádzať v práčke, čo má na svedomí napríklad aj vznik baktérií a plesní.
 
Náš tip: Hľadáte kvalitné pracie prostriedky? Tak potom určite navštívte online drogériu myAustria, kde na vás čaká obrovské množstvo nielen pracích práškov a gélov priamo z Rakúska a Nemecka. Mimoriadne obľúbená je najmä značka Waschkönig, pričom najviac obľúbený je práve Waschkönig Universal.
 
Väčšie množstvo aviváže zaručí hebkejšiu bielizeň
 
Podobne je to aj s avivážou. Stretávame sa s obrovským množstvom názorov, že hebké oblečenie má na svedomí práve obrovské množstvo aviváže. Aj tu vás vyvedieme z omylu rovnako, ako tomu bolo v predchádzajúcom bode. Dávkovanie by rozhodne malo zodpovedať odporúčaniami výrobcu, ktoré nájdete na obale produktu. Veľké množstvo aviváže totiž obalí textilné vlákno natoľko, že stratí schopnosť satia vody.
 
Čím vyššie otáčky, tým je bielizeň viac pokrčená
 
Tu by sme chceli hneď úvode povedať, že pokrčené oblečenie má na svedomí najmä materiál, z ktorého je vyrobené. Jedným z najnáchylnejších materiálov na pokrčenie je napríklad bavlna a práve z tohto dôvodu je aktuálne na trhu veľké množstvo práčok, ktoré disponujú pracím programom určeným na tento tip materiálu.
 
Vyššia teplota znamená čistejšiu bielizeň
 
Aj vy si pamätáte ako nám babičky dookola hovorili, že vyššia teplota prania vám zaručí čistejšiu bielizeň? Hoci v minulosti malo toto tvrdenie význam, dnes už to neplatí. V dnešnej dobe máme totiž k dispozícií oveľa väčšie množstvo kvalitných pracích prostriedkov, ktoré majú už oveľa vyššiu účinnosť.
 
Jeden program na všetko
 
Možno by ste neverili, ale stále existuje obrovské množstvo ľudí, ktorí si myslia, že pranie na jednom programe je celkom v poriadku. Nebolo by na tom nič zlé, pokiaľ by všetko oblečenie, ktoré doma vlastníte, bolo z jedného a toho istého materiálu. Nereálne, však? Tak potom na takýto spôsob prania veľmi rýchlo zabudnite. Každý materiál je totiž jedinečný a tomu sú následne prispôsobené aj jednotlivé pracie programy.
(11:38, r)
Diskusia
Pridať komentár