Štyri otázky pre trénerku Katarínu Chovancovú

2212x
22. Apríl 2021
Mládežnícky dievčenský futbal 
Katarína Chovancová. Foto: ahoj.tv
 
Názory Kataríny Chovancovej, vzdelanej ambicióznej a obetavej trénerky chlapčenských kategórii v CFT Benecol Košice, dievčenských a ženských kategórii v Partizáne Bardejov, sme už prezentovali.
 
Katarína Chovancová pôsobí ako šéftrénerka dievčenskej prípravky, trénerka WU15, asistentka WU19 a asistentka pri družstve žien. Zároveň je asistentkou trénera regionálneho výberu dievčat VsFZ. Mladej trénerke sme položili niekoľko otázok týkajúcich sa mládežníckeho dievčenského futbalu.
 
Ako dlho už v Bardejove pôsobíte a aké sú vaše zámery v prípravkárskej a v žiackej kategórii a v kategórii junioriek?
 
V Bardejove pôsobím dva roky. Čo sa týka prípravky a žiačok čakáme na väčšie uvoľňovania, aby sme sa pustili do práce - najmä čo sa týka realizácie pripravenej stratégie rozvoja dievčenskej prípravky v Bardejove. Chystáme väčšie spolupráce. Máme pripravené rôzne spôsoby realizácie spoluprác, niekoľkých aktivít. Dúfam, verím, že to vyjde. Samozrejme budeme potrebovať veľkú podporu a aj pomoc od ľudí, ktorým mládežnícky futbal či už chlapčenský, alebo dievčenský nie je ukradnutý.
 
Zámerom pri starších kategóriách je čo najlepšia pripravenosť na samotnú cestu a prechody do vyšších kategórii a to nielen po futbalovej stránke. 14. - 15. vek je veľmi kritický a pri dievčatách obzvlášť. Momentálne, ako som spomínala, chýbajú nám tieto ročníky. No máme šikovné 13 ročné a mladšie dievčatá. Ako som ale neraz spomínala, tréner cestu ukáže, motivuje, ale následne po tej ceste za svojim cieľom musia ísť samé.
 
 
Pripravenosť dievčat môžeme vidieť pri našich dorastenkách. Dievčatá, ktoré pred rokom hrávali za žiačky, vynikajú naďalej bojovnosťou, húževnatosťou aj pri staršej kategórii. Väčšina hráčok boli (sú) taktiež súčasťou reprezentácie. Pozitívne vnímam výkony aj starších dorasteniek, aj na zápasoch našich žien, kde postupne, po dovŕšení istého veku a najmä pripravenosti po futbalovej stránke boli a sú zaangažované.
 
V zápasoch sa nestratili a podávajú veľmi pekné výkony v boji o popredné priečky v našej lige, napriek tomu, že je to náročné. Držíme im naďalej palce, aby ďalej takto prispievali k zveľaďovaniu 1. ligy žien.
 
 
Dievčatá sú oveľa emocionálnejšie Staršie dievčatá sú na ihrisku, ale najmä mimo ihriska emocionálnejšie ako chlapci, to však neznamená, že nevedia a nemajú tvrdo pracovať, dať všetku energiu a silu do každého tréningu. Mojím zámerom je byť pre ne nápomocná vo všetkých sférach. Po tej ceste, ktorú postupne musia zvládnuť samé, musia zároveň cítiť, že v prípade hocijakého problému sa môžu na nás kedykoľvek obrátiť, samozrejme všetko v medziach hraníc.
 
Aj keď ženský futbal sa dostáva viac do povedomia, stále je ešte žiaľ vnímaný iba ako mužský šport. Sama som si tým prešla, preto sa im snažím pomôcť. Dievčatá sa často obrátia o pomoc, respektíve názor pri rôznych veciach.
 
Chlapci dnes začínajú s futbalom pomerne skoro. Ako je to u dievčat?
 
Ideálne je, ak hrávajú s chlapcami, no zároveň sú aj v dievčenskom kolektíve, pretože hneď od základu sú súčasťou budovania komunity dievčenského futbalu na Slovensku. Čoraz viac dievčat začína s futbalom od mala - konkurencia začína byť veľká. Preto čím skôr sa podchytia, trénujú s dievčatami, tým je to lepšie a istejšie aj pre samotný klub.
 
 
Pracujeme aj s najmenšími dievčatami r. 2012 a mladšie, ktoré sú veľmi šikovné. No počtovo to stále nie je také ako pri chlapcoch. Zároveň táto situácia iste ovplyvní mládežnícky futbal a ten dievčenský obzvlášť. Áno, pozitívum je v tom, že teraz sa síce ukáže, kto to myslí s futbalom vážne, a kto nie. Na druhej strane musíme docieliť, aby deti neprestali športovať, pretože to môže byť veľká škoda pre našu budúcnosť.
 
Ak vezmeme konkrétne dievčatá, síce nie každá futbalistka bude hrať na vysokej úrovni, avšak raz z tých dievčat môžu vyrásť úspešné ženy v akejkoľvek sfére, ktoré následne zo svojej pozície možno rozhodnú podporovať futbal práve vďaka tomu, že v mladosti boli súčasťou komunity a futbal si navždy zamilovali. Zároveň budú mať vlastné deti a podpora (vezmime konkrétne vo futbale) bude už aj zo strany matky, nie len otca, čo výrazne prispeje k výchove budúcej generácie futbalistiek. Z toho dôvodu je potrebné dbať aj na primeraný rozvoj zručností a čo najviac dbať na radosť v mladších kategóriách.
 
Aké zmeny plánujete v tréningovom procese mladých futbalistiek?
 
Dnes už vzhľadom na vek a posun dievčat pri WU13 pracujeme postupne aj na iných zručnostiach, ako aj na spolupráci a hernej inteligencii, najmä viac v premenlivých podmienkach, aby cibrili aj myslenie. (Už nie len dôraz na hráča s loptou, ale dôraz aj na hráča bez lopty a podobne). V budúcnosti, ako som už spomínala chceme naše mladšie ročníky okrem I. ligy žiačok zapojiť aj do ObFZ Bardejov, pretože potrebujú aj veľa „hernej praxe“. Našim cieľom je, aby sa dievčatá presadili vo vyšších kategóriách - dorastenky, ženy, ktoré je potrebné taktiež naďalej vysoko udržiavať, či už v rámci tréningového procesu, alebo podmienok v klube. Preto potrebujeme mať všetci istotu v rámci klubu.
 
 
Rozhodli sme sa, že v budúcnosti budeme výraznejšie pracovať aj s osobnosťami dievčat - dlhodobo. Krok po kroku. Áno, futbal je o radosti a vnútornom chcení. No postupne si musia uvedomiť aj zodpovednosť na ihrisku - voči sebe a tým pádom aj voči spoluhráčkam. Už pri WU13 vidíme, že môžeme pracovať aj na mentálnej stránke. Samozrejme všetko primerane k ich veku. S touto stránkou sme začali pracovať už počas online tréningov.
 
Bardejovčanky majú našliapnuté k zisku titulu. Je tu zámer dopĺňať ženský káder vlastnými odchovankyňami. Ako hodnotíte podmienky, ktoré Partizán vytvára pre ženskú kategóriu a dievčenské kategórie?
 
Áno, chceme to dopĺňať vlastnými odchovankyňami, máme k tomu našliapnuté - ako som spomínala vyššie pri dorasteneckej kategórii, ktoré už sú postupne zaangažované k ženám. Avšak Bardejov je menšie mesto, vymožeností je menej než vo väčších mestách. Je veľmi dôležité mať zabezpečené podmienky v klube - ako pre domáce, tak aj pre hráčky z iných miest, ktoré keď vystúpia z komfortnej zóny, pracujú na sebe s vášňou a odhodlaním, posúvajú sa ďalej, naberajú na kvalite. Je dôležité, aby dôraz bol kladený na všetky ženské kategórie.
 
Všetky na seba veľmi úzko nadväzujú. V Bardejove sú podmienky pre ženský futbal momentálne na veľmi dobrej úrovni. Samozrejme, stále je v čom napredovať. Okrem kvalitných podmienok je veľmi dôležitý kvalitný tréningový proces. Zároveň ak vezmeme ženský futbal všeobecne, všade je potrebná najmä zostava ľudí, ktorí hľadajú možnosti rozvoja ženského futbalu nech sa deje čokoľvek.
(18:03, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár