VIDEO | Zborovská sakrálna stavba sa mení na kultúrny stánok

1382x
21. Apríl 2021
Priestor pre divadlo, výstavy i civilné sobáše
 Pozrite si videoreportáž
 
Kedysi prináležal ku komplexu Rákocziovskej kúrie, počas prvej svetovej vojny však utrpel značné poškodenia. Odvtedy sa práce na obnove zborovského Kostola svätej Žofie realizovali v pomalom tempe. Všetko ale zmenila poľsko-slovenská spolupráca v programe Interreg, vďaka ktorej by mal dostať interiér sakrálnej stavby novú podobu.
 
„Datovanie tejto stavby je cca v roku 1640, vtedy bola, na základe písomných záznamov, postavená. Vieme ale, aj archeológia to potvrdila, že tam predtým stála ešte iná kaplnka,“ uviedol starosta obce Zborov Ján Šurkala.
 
„Buď to bola staršia Kaplnka obrátenia svätého Pavla, ktorú nechal postaviť Pavol Rákoci, no a jeho manželka Žofia Bátoriová potrebovala nejakú veľkolepejšiu stavbu, tak nechala zbúrať túto kaplnku. A potom postavili tú dvorskú Kaplnku svätej Žofie podľa jej patrónky. Druhá alternatíva je, či tu nebol náhodou starší kaštieľ, ktorý nechal postaviť Juraj Šerédy v polovici 16. storočia,“ vysvetlil archeológ Gabriel Lukáč z Krajského pamiatkového úradu Prešov – pracovisko Levoča.
 
V novembri 2021 
 
Aktuálna rekonštrukcia vytvára priestor pre umenie a kultúru v plnom rozsahu. Obec ma s realizovaním podujatí v kostole bohaté skúsenosti, v období pred pandémiou sa ich tam konalo viacero.
 
„Vždy sme to robili provizórne alebo tak dočasne, snažili sme sa to spraviť tak, aby sa tu ľudia cítili príjemne,“ ozrejmil zástupca starostu Rastislav Juraši.
 
„Máme vyskúšané, že je tam výborná akustika, čiže my dúfame, že po rekonštrukcii fakt vznikne priestor, ktorý bude vyhľadávaný pre tie umelecké kvality, ktoré má,“ uzavrel starosta Zborova.
 
V rámci tohto projektu bude preinvestovaných necelých 400-tisíc eur, dodávateľ by mal hotovú stavbu odovzdať v priebehu novembra 2021. Interiér kostola by tak opäť mohol ožiť výstavami, koncertami, divadlom, dokonca aj civilnými sobášmi.
(14:38, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár