Múzeá a galérie v PSK sú po niekoľkomesačnej prestávke opäť otvorené

709x
21. Apríl 2021
Návštevníkov privítajú aj hvezdárne a osvetové strediská
Hvezdáreň v Roztokoch pripravuje rôzne ponuky 
 
Uvoľnenie opatrení umožnilo opäť otvoriť múzeá a galérie v Prešovskom kraji. Za prísnych protiepidemiologických podmienok sprístupnilo svoje priestory šesť múzeí, dve galérie a štyri osvetové strediská.
 
Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú po niekoľkomesačnej prestávke opäť otvorené pre verejnosť. Po uvoľnení opatrení sprístupnilo prehliadky pre individuálnych návštevníkov šesť múzeí (Krajské múzeum v Prešove, Múzeum v Kežmarku, Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, Podtatranské múzeum v Poprade, Šarišské múzeum), dve galérie (Šarišská galéria v Prešove a Tatranská galéria v Poprade) a štyri osvetové strediská (Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou, Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku, Podtatranské osvetové stredisko v Poprade a Ľubovnianske osvetové stredisko v Starej Ľubovni).
 
S určitými obmedzeniami 
 
Pre prebiehajúce rekonštrukčné práce je aktuálne zatvorené jediné múzeum v pôsobnosti kraja, a to Vihorlatské múzeum v Humennom. Otvorenie múzejnej sezóny 2021 však plánuje na prvého mája v skanzene. Múzeum v Kežmarku sprístupnilo verejnosti Kežmarský hrad a Múzeum bytovej kultúry, výstavná sieň múzea ostáva naďalej uzatvorená. Pri prehliadke expozícií v Podtatranskom múzeu v Poprade nie sú z hygienických dôvodov funkčné interaktívne prvky, teda dotykové obrazovky a tablety. Tatranská galéria v Poprade zas ponúka svojim návštevníkom dobrovoľné vstupné až do konca mája.
 
 
Osvetové strediská momentálne sprístupňujú výstavné siene individuálnym návštevníkom. Chystajú tiež podujatia, ktoré ponúknu návštevníkom v obmedzenom počte podľa platnej vyhlášky. Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku pripravuje pre verejnosť rôzne podujatia, od tých vzdelávacích, cez besedy až po tvorivé dielne.
 
Ponuky pozorovaní a programov 
 
Hvezdárne v PSK pripravujú ponuky pozorovaní a programov pre organizované skupiny v obmedzenom počte účastníkov šesť osôb (5 ľudí + lektor), a to napríklad Astronomické pracovisko v Roztokoch. Vihorlatská hvezdáreň v Humennom poskytne verejnosti možnosť zúčastniť sa denných exkurzií na pracoviskách v Humennom aj na Kolonici. Večerné pozorovania však nebude možné realizovať z dôvodu platného zákazu vychádzania po 20.00 hod. Od stredy 21. apríla plánuje otvoriť svoje brány Vihorlatská hvezdáreň v Humennom a od pondelok 26. apríla aj Hvezdáreň a planetárium v Prešove.
 
Z dôvodu čiastočnej rekonštrukcie plánuje svoje priestory otvoriť až od pondelka 26. apríla aj Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove. Naopak, naďalej otvorené avšak za prísnych protiepidemiologických opatrení zostávajú knižnice v PSK, teda okrem Knižnice Jána Henkela v Levoči. Tá je z dôvodu komplexnej revízie knižničného fondu do 30. apríla pre verejnosť neprístupná.
 
Dodržiavanie platných protiepidemiologických opatrení
 
Aj napriek sprístupneniu priestorov múzeí, galérií, hvezdární či osvetových stredísk musia návštevníci dodržiavať platné protiepidemiologické opatrenia. A to preukázať sa negatívnym testom s dobou platnosti podľa aktuálneho Covid automatu alebo potvrdením o prekonaní ochorenia Covid-19, prípadne potvrdením o absolvovaní vakcinácie. Návštevníci musia mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2, dodržiavať dvojmetrový odstupov, vydenzifikovať si ruky a odmerať teplotu pri vstupe. Celkovú dezinfekciu priestorov vykonávajú organizácie počas obednej prestávky alebo v stanovenom dni v týždni, kedy sú pre verejnosť uzatvorené.
 
Krajská samospráva odporúča všetkým záujemcom pred návštevou kultúrnych organizácií PSK sledovať webové stránky a sociálne siete jednotlivých inštitúcií.
(8:36, L. Heilová, foto: dukladestination.com)
Diskusia
Pridať komentár