Kontroly na hraniciach ostávajú aj naďalej v prísnom režime

1235x
19. Apríl 2021
Prekonanie ochorenia či očkovanie musíte papierovo preukázať
O testovaní detí do desiatich rokov rozhodne ošetrujúci lekár
 
So zmenou v COVID automate a s postupným uvoľňovaním opatrení prichádzajú na rad aj zmeny na hraniciach. Tie ostávajú aj naďalej prísne kontrolované.
 
Ak sa vraciate z členskej krajiny EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, vzťahuje sa na vás povinná karanténa a ste povinný pristúpiť k nasledovným krokom:
  • registrovať sa na stránke https://korona.gov.sk/ehranica/ bezprostredne po vstupe na územie SR,
  • nastúpiť do izolácie (domáca izolácia alebo karanténne zariadenie), v prípade domácej izolácie táto platí aj pre členov domácnosti,
  • informovať o izolácii svojho ošetrujúceho lekára,
  • najskôr na 8. deň izolácie môžete absolvovať RT-PCR test a v prípade negatívneho výsledku testu sa izolácia končí,
  • ak izoláciu absolvujete bez príznakov, skončí sa po 14-tich dňoch.
Návrat z iných krajín 
 
Ak sa vraciate z inej krajiny, ako je uvedené vyššie, vzťahuje sa na vás povinná karanténa a ste povinný pristúpiť k nasledovným krokom:
  • registrovať sa na stránke https://korona.gov.sk/ehranica/ bezprostredne po vstupe na územie SR,
  • nastúpiť do izolácie (domáca izolácia alebo karanténne zariadenie), v prípade domácej izolácie táto platí aj pre členov domácnosti,
  • informovať o izolácii svojho ošetrujúceho lekára
  • izoláciu nemôžete ukončiť bez testovania RT-PCR testom,
  • najskôr na 8. deň izolácie môžete absolvovať RT-PCR test a v prípade negatívneho výsledku testu sa izolácia končí.
Pri príchode letecky je potrebné okrem vyššie uvedených povinností vyplniť aj elektronický formulár na https://www.mindop.sk/covid/. Deti do 10 rokov musia byť otestované, iba ak tak rozhodne ošetrujúci lekár, izolácia im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.
 
 
Pendleri
 
Pendleri a turnusoví zamestnanci zo susedných EÚ krajín, teda všetkých okrem Ukrajiny, ako aj študenti či ľudia, ktorí opatrujú svojich blízkych, resp. žijúci na opačnej strane hranice, musia mať negatívny test (stačí aj AG test) nie starší ako 7 dní (doteraz to bolo 14 dní).
 
Samozrejme tento svoj štatút musia vedieť tak ako doposiaľ vierohodne preukázať (napr. dokladom o trvalom pobyte alebo prechodnom pobyte v zahraničí, dokladom o pracovnom úväzku, potvrdení o prezenčnom štúdiu, či správou ošetrujúceho lekára o nevyhnutnosti opatrovania blízkej osoby).
 
Po novom sa za pendlerov označujú aj „cezhraniční pracovníci či dochádzajúci“ z krajín EÚ + Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Islandu a Spojeného kráľovstva). Pre nich však platí, že pri vstupe musia mať antigénový alebo PCR test v papierovej alebo elektronickej podobe (nie SMS) akceptovaný leteckými spoločnosťami, ktorý nie je starší ako 48 hodín (AG test) resp. 72 hodín (PCR test).
 
Najneskôr pri vstupe na Slovensko musia vyplniť formulár na https://korona.gov.sk/ehranica/ a nastúpiť do domácej karantény. Túto si však môžu okamžite skrátiť, ak si dajú na vlastné náklady urobiť na Slovensku PCR test a budú mať negatívny výsledok. Ak okamžitý test neabsolvujú, po registrácii nastúpia do izolácie (RT-PCR test najskôr na 8. deň, ak je negatívny, izolácia sa končí; bez testovania trvá bezpríznaková izolácia 14 dní).
 
Nákladná doprava, pohrebné služby
 
Výnimky z izolácie a preukazovania sa negatívnym testom budú platiť napríklad pre posádky nákladnej dopravy, záchranárov, pohrebné služby, zástupcov kritickej infraštruktúry , osoby, ktoré potrebujú liečbu či diagnostiku a podobne.
 
Športovci
 
Pribudla kategória pre vymedzený okruh športovcov v tréningovom procese alebo účasti na profesionálnych súťažiach s podporným stanoviskom MŠVVŠ SR, ktorí budú musieť mať pri vstupe na územie SR negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 48 hodín alebo RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín.
 
 
Režim na hraniciach pre zaočkovaných
 
Osoby, ktoré od pondelka 19. apríla 2021 od 6:00 vstúpia na územie SR a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili výlučne krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko alebo Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska a ak absolvovali očkovanie proti COVID-19 a u mRNA vakcíny (napr. Moderna, Pfizer/BioNtech) uplynulo viac ako 14 dní od podania druhej dávky a u vektorovej vakcíny (napr. AstraZeneca) uplynuli viac ako štyri týždne od podania prvej dávky, ak osoba prekonala COVID-19 a bola zaočkovaná do 180 dní vektorovou alebo mRNA vakcínou a uplynulo najmenej 14 dní od podania prvej dávky, ak osoba prekonala ochorenie COVID-19 pred menej ako 180 dňami, sú povinné:
 
  • Najneskôr bezprostredne pri vstupe do Slovenskej republiky registrovať na webe http://korona.gov.sk/ehranica a na požiadanie sa preukázať potvrdením o registrácii,
  • musia mať potvrdenie o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 48 hodín alebo negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín,
  • podrobiť sa izolácii v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení, ktorá sa ukončuje pri bezpríznakovom priebehu izolácie dovŕšením jej 14. dňa alebo obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19.
 
Tento test možno podstúpiť kedykoľvek, netreba čakať 8 dní od návratu. U detí do desiatich rokov sa pri bezpríznakovom priebehu karanténa ukončuje zároveň so skončením povinnosti karantény pre osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti. Očkovanie resp. prekonanie ochorenia musí dotyčná osoba vedieť preukázať (doklad o prekonaní ochorenia podľa prílohy vo vyhláške, potvrdenie o očkovaní).
(13:18, FB: Polícia SR, MV SR) 
 
Diskusia
Pridať komentár