Otvárajú sa obchody a služby, test je aj naďalej potrebný

1385x
19. Apríl 2021
 Slovensko v bordovej
Ak ste prekonali COVID-19, alebo ste zaočkovaní, platia pre vás výnimky 
 
Epidemiologická situácia na Slovensku sa zlepšuje, od 19. apríla je celá krajina podľa COVID AUTOMATU v III. stupni varovania, teda bordovej farbe.
 
Žiadny okres nebude v IV. stupni varovania. Uvoľnia sa viaceré opatrenia, s testom bude možná návšteva obchodov, či služieb, budeme môcť cestovať aj do prírody mimo svojho okresu.
 
Bordová farba - III. stupeň varovania COVID automatu – 27 okresov: Bánovce nad Bebravou, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Ružomberok, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Žilina.
 
Červená farba - II. stupeň varovania COVID automatu – 48 okresov: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I-V, Brezno, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I-IV, Košice – okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen.
 
Ružová farba - I. stupeň varovania COVID automatu – 4 okresy: Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce. Test v práci aj v prevádzkach.
 
Ako je to s testovaním 
 
Test potrebujete aj naďalej do práce, a to podľa toho, v akej farbe sa nachádza váš okres. Vo všetkých službách a prevádzkach, ktoré sa od dnešného dňa otvárajú, budete potrebovať test nie starší ako sedem dní. V bordovom okrese test do práce platí sedem dní. V červenom potrebujete do práce test, ktorý nie je starší ako 14 dní, a v svetloružovom 21 dní.
 
 
Ak pracujete v škole, musíte sa testovať každých sedem dní. Test nemusíte ukazovať len pri zabezpečovaní základných potrieb, ako je nákup potravín, návšteva lekára či lekárne. Výnimku majú tiež bohoslužby, test tam ukazovať tiež nemusíte.
 
Výnimky
 
Upravuje sa aj vstup do prevádzok a priestorov zamestnávateľa. Výnimka týkajúca sa intervalu po prekonaní covidu sa predlžuje na 180 dní. Upravuje sa aj výnimka týkajúca sa očkovania. Zákaz vstupu do prevádzok a zákaz vstupu zamestnancov na pracovisko sa nebude vzťahovať ani na:
  • Osoby po druhej dávke mRNA vakcíny (Pfizer/BioNTech, Moderna) proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní,
  • Osoby po prvej dávke vektorovej vakcíny (AstraZeneca) proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako štyri týždne, 
  • Osoby po prvej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní, ak bola táto dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID – 19.
(9:45, MZ SR)
 
Diskusia
Pridať komentár