Otváranie škôl pokračuje, o týždeň môže do lavíc zasadnúť väčšina ôsmakov a deviatakov

1118x
12. Apríl 2021
Školstvo sa prepne do regionálneho COVID automatu
V červených okresoch bude otvorený aj celý 2. stupeň ZŠ a tiež prvé štyri ročníky 8-ročných gymnázií 
 
Otváranie škôl bude pokračovať. Od budúceho pondelka 19. apríla 2021 sa môžu vrátiť k prezenčnej forme výučby aj žiaci ôsmych a deviatych ročníkov zo základných škôl mimo čiernych okresov. Informoval o tom rezort školstva.
 
Od 26. apríla sa celé školstvo prepne do „regionálneho Covid automatu“. V okresoch s najlepšou epidemiologickou situáciou tak budú môcť nastúpiť do tried všetci žiaci základných a stredných škôl.
 
Ako uvádza ministerstvo školstva, návrat k prezenčnej výučbe je možný vďaka zlepšeniu epidemiologickej situácie v krajine, preočkovanosti zamestnancov škôl či kvalitným pravidlám Covid semaforu pre školy v čase pandémie.
 
Ministerstvo školstva, v zhode s epidemiológmi, odborníkmi, predsedom vlády či ministrom zdravotníctva na ďalších krokoch, bude preto pokračovať v postupnom otváraní škôl.
 
Pretestovanie ostáva podmienkou
 
Od pondelka 19. apríla 2021 budú môcť nastúpiť na prezenčnú výučbu okrem žiakov doposiaľ otvorených škôl aj ôsmaci a deviataci zo základných škôl mimo čiernych okresov (podľa Covid automatu Ministerstva zdravotníctva SR).
 
Podľa rezortu školstva bude účasť na vyučovaní štandardne podmienená pretestovaním zákonného zástupcu a testuje sa tiež žiak na 2. stupni ZŠ. Naďalej platí, že v prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo RÚVZ zatvoriť školu alebo triedu, kde sa objaví pozitívny prípad tak, ako to stanovuje Covid školský semafor.
 
 
Pokračovanie v otváraní ďalších škôl
 
O dva týždne neskôr – od 26. apríla 2021 sa celé školstvo prepne do „regionálneho Covid automatu“. V okresoch s priaznivou epidemiologickou situáciou tak bude možné otvoriť školy a školské zariadenia pre ďalšie kategórie detí a žiakov.
 
Čierne okresy ostanú v režime, ktorý platil plošne doposiaľ, teda do 11. apríla 2021 (otvorené v nich budú v zásade len materské školy, 1. stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy a ostane tiež možnosť prezenčnej výučbu v malých skupinách 5 + 1).
 
V bordových okresoch (3. stupeň varovania) budú nad rámec už otvorených škôl a školských zariadení v čiernych okresoch otvorené aj 8. a 9. ročníky ZŠ, poradenské centrá a tiež centrá voľného času a jazykové školy pre individuálnu výučbu.
 
V červených okresoch (2. stupeň varovania) bude otvorený aj celý 2. stupeň ZŠ a tiež prvé štyri ročníky 8-ročných gymnázií, ktoré zodpovedajú 2. stupňu ZŠ.
 
V ružových okresoch (1. stupeň varovania) budú otvorené aj stredné školy, jazykové školy, centrá voľného času a ZUŠ pre skupinovú výučbu.
 
 
Farbu okresov ohlasuje Ministerstvo zdravotníctva SR podľa vývoja epidemiologickej situácie vždy v utorok a platí od ďalšieho týždňa. Pre uľahčenie bude aktuálne farby okresov aj farby okresov pre nasledujúci týždeň v prehľadných mapách zverejňovať aj ministerstvo školstva v stredu na svojom webe. 
 
Uvoľňovanie opatrení v školstve je podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga v postupných krokoch dôležité nielen z dôvodu ochrany zdravia detí, žiakov, ich rodičov a pracovníkov škôl, ale tiež pre postupnú adaptáciu škôl na prílev žiakov. Školy tak získajú čas na prípravu potrebných ochranných a preventívnych opatrení.
 
Doučovací projekt a letné školy
 
Šéf rezortu tiež pripomenul, že školy sa môžu pri návrate detí oprieť o rozbehnutý projekt doučovania „Spolu múdrejší“ v hodnote pol milióna eur, ktorý pomôže žiakom s možnými ťažkosťami s učivom. Ministerstvo už požiadalo o vyčlenenie ďalšieho milióna eur na rozšírenie projektu, aby bolo možné uspokojiť všetky školy, ktoré o doučovanie prejavili záujem.
 
V lete na túto iniciatívu nadviaže projekt „Letné školy“, ktorý bol v minulom roku veľmi úspešný a žiadaný. Do tretice majú školy od ministerstva k dispozícii online hodiny vytvorené v projekte Edu TV.
 
Ide o 506 hodín – lekcií pre 2. stupeň ZŠ a 138 videí tzv. Khanovej akadémie, kde učitelia v krátkej a hravej forme vysvetľujú učivo. Každá hodina je doplnená pracovným listom, ktorý môže učiteľ pre svojich žiakov využiť. Učitelia majú možnosť použiť videá a pracovné listy pri dištančnej výučbe svojich žiakov, ale aj priamo v triede.
 
Bližšie informácie o otváraní škôl vrátane rozhodnutia ministra školstva, manuálu Návrat do škôl 2021, mapy okresov či Metodického usmernenia k výučbe počas návratu do škôl sú zverejnené na webe ministerstva školstva.
(11:42, MŠ SR) 
Diskusia
Pridať komentár