VIDEO | Na Zborovskom hrade obnovia ďalšie dva objekty

1583x
09. Apríl 2021
Program cezhraničnej spolupráce Interreg
Pozrite si videoreportáž 
 
Zborovský hrad čaká ďalšia obnova. Zveľaďovanie kultúrneho dedičstva môže pokračovať aj vďaka poľsko-slovenskej spolupráci v programe Interreg, ktorý môže historickú pamiatku opäť posunúť na vyššie priečky atraktívnosti.
 
„Ja sa tomuto projektu veľmi teším, spolupráca s Gminou Ropa je dlhodobá, je to naša partnerská obec. V rámci projektu Interreg, ktorý sa volá Karpatské brány: medzi Ropou a Zborovom, sa spolu s partnermi snažíme budovať cezhraničné prepojenie, aby sa pritiahli turisti na jednu aj druhú stranu,“ uviedol starosta obce Zborov Ján Šurkala.
 
Objekty získajú na pridanej hodnote 
 
Program umožní úpravu dvoch strategických objektov hradu, ktoré tak získajú na pridanej hodnote a budú môcť slúžiť aj ako priestor pre rôzne podujatia.
 
„Tento objekt by mal dostať strechu, mali by sme tu položiť peknú tehlovú podlahu. Objekt susedí s Polygonálnou baštou, kde budeme pokračovať takisto v pokládke tehlovej podlahy,“ ozrejmil predseda Združenia na záchranu Zborovského hradu Vladimír Kaminský.
 
„Toto bolo takmer meter päťdesiat pod vrstvami, ktoré vznikli postupnou degradáciou hradu. My sme pri archeologickom výskume zišli na úroveň, po ktorej chodíme dnes. Je 30 – 40 centimetrová ochranná vrstva nad pôvodnou podlahou, ktorá tu bola z udupanej hliny – tak ako to poznáme v rámci ľudovej architektúry – sypance alebo nejaké stajne,“ priblížil Peter Harčar z Krajského pamiatkového úradu Prešov.
 
Nájdená rôzna keramika 
 
Archeológovia si prácu na hrade pochvaľujú, v bývalom panskom sídle sa im podarilo nájsť bohato zdobenú keramiku, ale aj rôznorodú militáriu.
 
„Sú tu nálezy streliek, nálezy menších raží do ručných palných zbraní. Potom tu máme aj nálezy z 1. svetovej vojny, keďže Zborov je známy tým, že počas tejto vojny bol veľmi postihnutou obcou, aj vojenská posádka mala priamo na tomto hrade jeden zo svojich štábov,“ dokončil Harčar.
 
Termín ukončenia stavebných prác na spomínaných hradných objektoch je október 2021, druhá časť projektu sa realizuje priamo v zborovskom Kostole Svätej Žofie, kde sa momentálne rekonštruuje interiér.
(13:41, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár