VIDEO | Bašta skultúrňuje online priestor

999x
07. Apríl 2021
Neprestáva zveľaďovať interiér i exteriér
Pozrite si videoreportáž 
 
Zásah pandémie pocítilo aj centrum kultúrneho a komunitného života v Bardejove. Bašta, podobne ako ostatné prevádzky, musela na neurčitý čas zatvoriť svoje brány, ostala však naďalej aktívna. Či už vo virtuálnom priestore, alebo pri zveľaďovaní vonkajšieho i vnútorného okolia kultúrneho stánku.
 
„Podarilo sa nám získať grant v rámci ACF. Ide o nórsky grant na rekonštrukciu ďalšieho podlažia, ktorá by mala naplno odštartovať už teraz v jari. Zároveň sme začali robiť baštovský program hlavne v tej online verzii,“ uviedol predseda občianskeho združenia Different Fero Maxin.
 
„Začíname spoluprácu so spoločnosťou Film Europe na projekte Kiná spolu. Ak všetko dobre dopadne, od apríla by sme sa mali do toho zapojiť. Je to projekt, v ktorom je združených viacero premietacích sál, spoločnosť Film Europe dodáva filmy. Ľudia ich môžu sledovať online s tým, že polovica vstupného ide na podporu tej kinosály,“ ozrejmil člen občianskeho združenia Peter Kováčik.
 
Bašta sa aktívne zapája nielen do vzdelávacích a komunitných projektov, veľkej obľube sa tešia aj podcasty. V rámci aktuálneho programu sa môžu ľudia stretnúť na pive vo virtuálnej miestnosti.
 
„Vždy ich sprevádza niekto z nás, môžu sa porozprávať len sami medzi sebou, môžu sa pýtať na to, že čo sa tu dá prípadne robiť. Tí, čo nás poznajú, len tak prídu a porozprávajú sa s ľuďmi, s ktorými sa porozprávať chcú,“ dodal Kováčik.
 
Pred Baštou sa v súčasnosti začínajú črtať rysy novej terasy, na ktorej by si mohli Bardejovčania vychutnať kávu a opäť okúsiť umenie na vlastnej koži. Všetko však závisí od vývoja epidemiologickej situácie.
 
„Gro našich aktivít sa v prípade dobrého počasia presunie vonku. Mali by byť nejaké koncerty, nejaké filmové premietačky. Pokiaľ to situácia dovolí, tak sa bude v programe pokračovať aj vnútri,“ uzavrel Maxin.
 
Hlad po kultúre sa v spoločnosti stupňuje, členovia kultúrno-komunitného centra veria, že tú v reálnej podobe budú môcť ponúknuť nadšencom už čoskoro.
(13:07, red)
Diskusia
Pridať komentár