Do elektronického sčítania obyvateľstva sa zapojilo 86% obyvateľov

642x
06. Apríl 2021
Prešovský kraj medzi poslednými
Dosiahnutý výsledok úrad považuje za veľký úspech 
 
Fáza elektronické sčítania obyvateľov sa zavŕšila, sčítalo sa 4,84 milióna obyvateľov SR, čo predstavuje 86 % obyvateľov SR.
 
Sčítanie pokračuje asistovanou formou určenou pre digitálne vylúčených prostredníctvom miest a obcí do konca októbra 2021. Štatistický úrad ďakuje všetkým sčítaným obyvateľom za dôveru a ich zodpovedný a proaktívny prístup.
 
V rámci elektronického samosčítania zaslalo podľa Štatistického úradu SR vyplnený formulár 86 % obyvateľov SR. Podľa predpokladov Štatistického úradu SR malo túto formu sčítania zvládnuť minimálne 70% obyvateľov. Dosiahnutý výsledok úrad považuje za veľký úspech a možno ho vnímať ako viditeľný, pozitívny posun v schopnosti väčšiny obyvateľstva využívať informačno-komunikačné technológie.
 
Prešovský kraj predposledný v tabuľke
 
Prvenstvo v rámci krajov patrí Žilinskému kraju, sčítací formulár v Žilinskom kraji vyplnilo elektronicky 92 % obyvateľov. Na druhom mieste je Trenčiansky kraj, ktorý dosiahol 90 % sčítaných. Na treťom mieste je Trnavský kraj, s 89 % podielom sčítaných obyvateľov. Najmenší podiel má Košický kraj, kde sa sčítalo 79 % obyvateľov.
 
 
 
Prešovský kraj obsadil predposledné miesto v tabuľke, sčítalo sa tam 83% obyvateľov. Najaktívnejšou obcou nad 5000 obyvateľov sa stal Lendak, kde sa sčítalo 98 percent obyvateľov.
 
Výsledky z krajských miest
 
V rebríčku krajských miest vedú mestá Banská Bystrica (90 % sčítaných obyvateľov), Trenčín (89 %) a Žilina (89 %). V Prešove tvorí podiel sčítaných obyvateľov 87 %. V mestách nad 10-tisíc obyvateľov má najviac sčítaných Dolný Kubín (92 %). 
 
Ako informovali na utorkovej tlačovej konferencii predstavitelia Štatistického úradu SR, najviac ľudí sa do elektronického samosčítania zapojilo hneď v prvý deň. 15. februára 2021 využilo túto možnosť 651 152 obyvateľov. Najmenej ľudí sa samosčítalo v piatok 26. marca, do zberu dát sa zapojilo 42 418 ľudí. Posledný deň online sčítania (31. marca) sa do zapojilo 108 356 ľudí.
 
Do sčítania sa zapojili viac ženy ako muži, v pomere 52:48 percent, aktívnejšie bolo obyvateľstvo v mestách ako na vidieku (55:45 percent).
(13:34, Štatistický úrad SR, red) 
Diskusia
Pridať komentár