Kraj cez víkend zaočkoval ďalších viac ako 6 tisíc ľudí

1148x
30. Marec 2021
Počas sviatkov bude očkovanie prerušené
Samotný proces vakcinácie obyvateľov prebiehal takmer plynulo 
 
Prešovský samosprávny kraj počas uplynulého víkendu zabezpečil očkovanie vo všetkých svojich troch veľkokapacitných očkovacích centrách - v Prešove, Humennom a Poprade. Celkovo bolo zaočkovaných 6008 ľudí.
 
Konkrétne v Prešove počas dvoch dní v sobotu a nedeľu bolo zaočkovaných 3864 ľudí, v Humennom v sobotu to bolo 1099 a v Poprade ten istý deň 1045 ľudí. Nad rámec kalkulovaných vakcín a vďaka efektívnemu využitiu očkovacej dávky v zmysle predpisov sa z celkového počtu podarilo zaočkovať 858 ľudí.
 
Očkovanie náhradníkov 
 
Aj tentoraz bol pre registrovaných cez Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) rozhodujúci vek. Prioritne očkovanie AstraZenecou bolo otvorené pre skupiny s vekom najmenej 55 rokov do 69 rokov. V zmysle vyhlášky ministerstva zdravotníctva (96/2021 Z.z.) boli však medzi oprávnenými skupinami aj nižšie vekové kategórie, ak spĺňajú zdravotné kritériá alebo sú v rizikovej skupine vzhľadom na výkon svojho zamestnania.
 
Kraj pritom opäť využil možnosť očkovania náhradníkov a zapojil vlastný registračný systém na základe nahlásenia záujemcov ošetrujúcim lekárom, ktorí sú definovaní v prílohe vyhlášky.
 
 
Samotný proces vakcinácie obyvateľov prebiehal takmer plynulo. Opäť sa ale vyskytli menšie problémy pri registrácii NCZI, ktoré súviseli s objednávacím systémom a rozdielnym typom vakcín pri prvej a druhej dávke. Na chyby v databázach kraj opätovne upozornil ministerstvo zdravotníctva a NZCI, išlo však už iba o jednotlivé prípady.
 
Chystajú sa aj na Bardejov 
 
V už fungujúcich veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) PSK bude očkovanie počas veľkonočných sviatkov budúci víkend prerušené. Najbližšie kraj bude očkovať v centrách v Prešove, Humennom a Poprade počas víkendu 10. a 11. apríla. Zároveň sa PSK intenzívne pripravuje na otvorenie ďalších centier. Predbežne od 13. apríla by malo fungovať nové VKOC v Starej Ľubovni a od 17. apríla v Bardejove. Otvorenie týchto centier však bude závisieť aj od dodávky vakcín od ministerstva zdravotníctva.
 
Prešovský samosprávny kraj doposiaľ vo všetkých veľkokapacitných očkovacích centrách počas 9-ich vakcinačných dní zaočkoval 26 580 ľudí.
(8:19, PSK) 
Diskusia
Pridať komentár