VIDEO | Úspešný projekt obnovy Zborovského hradu nezamestnanými končí, v hre sú ďalšie alternatívy

2082x
28. Marec 2021
Koniec úspešného projektu
Pozrite si videoreportáž 
 
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných končí. Tento koncept sa na Slovensku tešil počas desiatich rokov veľkému úspechu. V ďalšej sezóne tak bude musieť siahnuť po inej alternatíve finančnej podpory aj Združenie na záchranu Zborovského hradu, ktoré každoročne zveľaďuje tento historický klenot.
 
„Bol to veľmi vydarený program, pretože peniaze išli z Európskeho sociálneho fondu prostredníctvom Úradu práce. Každoročne hrady v rámci celého Slovenska zamestnali až do 700 ľudí,“ uviedla tajomníčka Združenia na záchranu Zborovského hradu Dorota Malinská.
 
Pomocné práce 
 
„Za deväť sezón, ktoré sme absolvovali na hrade Zborov, sme zamestnávali priemerne 20 – 26 ľudí. Títo naši kamaráti – pracovníci robili prevažne pomocné roboty, ale mali sme aj takých, ktorí robili veľmi peknú odbornú murársku prácu,“ ozrejmil predseda Združenia na obnovu Zborovského hradu Vladimír Kaminský. 
 
Čiastočné riešenie by mohla predstavovať aktuálna výzva ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, kde sa o peniaze môžu uchádzať aj občianske združenia a neziskovky, ktoré obnovujú hrady.
 
Aktuálne VIDEOREPORTÁŽE nájdete na našom youtube kanáli AHOJ.TV 
 
„Nie je to primárne, napriek tomu, čo sa hovorí, určené pre nezamestnaných. Treba tam spĺňať iné podmienky, je to nastavené inak, ako bol ten projekt pre nezamestnaných. Nejde o to len zamestnať tých ľudí, ale vykázať tie veci. Nie je to veľmi šité ani na menšie združenia, takže ja neočakávam, že sa mnohé hradné združenia do toho zapoja, lebo sú tam také podmienky, ktoré implictne vyžadujú od tých združení, aby mali svoje financie,“ uviedol starosta obce Ján Šurkala.
 
Cieľom je pokračovať
 
Pri hľadaní ďalších možností bude nápomocná obec Zborov, združenie sa chce zapojiť aj do iných grantových schém. Tím okolo Zborovského hradu chce v jeho obnove pokračovať, práce na jednotlivých objektoch sú rozbehnuté.
 
„Je to tretí hradobný múr, potom na strednom hrade západná bašta, kde pokračujeme postupne po etapách a samozrejme aj tretia brána, kde chceme urobiť krásny kamenný portál,“ uzavrela Malinská.
(19:33, red)
 
Diskusia
Pridať komentár