Menej známe pohoria v okolí Svidníka čakajú na objavenie masovým turizmom

1426x
27. Marec 2021
Prejdite hory Stavok, Rohuľa, Čierna hora či Roztoky
Čierna hora 
 
Počas zákazov vychádzania a obmedzení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou sa presunulo ťažisko turistiky do jednodenných vychádzok do okolia svojho bydliska.
 
Obyvatelia severovýchodu Slovenska tak znovu objavujú krásu hôr a lesov v okolí Svidníka. Táto lokalita poskytuje dostatok nádherných prírodných scenérií, kopcov a lesov vhodných na aktívne trávenie voľného času a posilňovanie imunity.
 
Na rozdiel od iných lokalít vyniká okolie Svidníka a Dukly aj pamiatkami v prírode pripomínajúcimi kruté boje počas druhej svetovej vojny. Informuje o tom Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR ,,ŠARIŠ“–Bardejov.
 
Aktuálne VIDEOREPORTÁŽE nájdete na našom youtube kanáli AHOJ.TV 
 
,,Táto oblasť je zarastená málo dotknutými bukovými lesmi, bohatými na faunu i flóru, vrátane chránených živočíchov a rastlín. Ide o jedinečné spojenie prírody a vojnovej histórie. Nechýbajú značené turistické trasy, informačné tabule, miesta na opekanie, útulne a rozhľadne.
 
Niektorí bežným turistom vyčítajú, že ľudovo nazývajú rozhľadňami aj stavby s pekným výhľadom, ktoré nespĺňajú všetky parametre, aké by mali oficiálne rozhľadne mať. Ale dôležitejšie je, že tie stavby s nádhernými výhľadmi slúžia verejnosti. Bohužiaľ však niektoré z nich už neexistujú, alebo ich poškodil čas, vandali a počasie. Vydajte sa po stopách 1. a 2. svetovej vojny a navštívte miesta bojov, kde sa nachádzajú pamätníky, pietne miesta, bunkre, pozorovateľne, bojová technika, vojenské cintoríny, ako aj pamiatky UNESCO,“ pozýva R. Jančošek.
 
Lesopark Dukla
 
Obľubujete dlhé prechádzky v prírode? Skvelým tipom pre vás je navštíviť Lesopark Dukla vo Svidníku s možnosťou využitia táborísk na opekanie. Dĺžka malého okruhu parku meria 1,2 km, veľký okruh je o kilometer dlhší.
 
 
Cestu lesoparkom vám oživia informačné tabule s užitočnými informáciami o zveri, stromoch, rastlinách, hubách či vtákoch v danom regióne. K dispozícií je aj parkovisko.
 
Čierna hora
 
Dlhšiu túru lesom si môžete dopriať výstupom na vrch Čierna Hora, ktorý sa vypína nad mestom Svidník vo výške 667,1 m n. m. Medzi obcami Jurková Voľa, Rovné a Cernina. Na vrchu je situovaná turistická útulňa s možnosťou odpočinku.
 
,,Čierna hora je vrch v Ondavskej vrchovine. Nachádza sa 2 km južne od obce Jurkova Voľa a 4 km západne od Svidníka. Rozprestiera sa v povodí riek Rusinec a Šidliarka. Čiernou horou prechádza turistická magistrála Cesta hrdinov SNP, vedúca na Makovické sedlo.
 
Nová rozhľadňa 
 
Po turistickom modro značkovanom chodníku, medzi oboma vrchmi, možno cestu prekonať za dve hodiny. Na vrchu je rozhľadňa s útulňou a altánkom. V prvej svetovej vojne sa v okolí od septembra 1914 do marca 1915 odohrali vojenské operácie. Výsledkom týchto operácií boli straty na ľudských životoch, keď tu zahynulo skoro 4000 rakúsko-uhorských a ruských vojakov. Vojenské cintoríny sa nachádzajú v okolitých dedinách Kurimka, Cernina, Mlynárovce a Svidník. Nachádzajú sa tu stopy po vojenských zákopoch."
 
Stavok
 
,,Vrch Stavok (752 m n. m.) je najvyššie položeným vrcholom svidníckeho okresu. Nachádza sa v Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty a zároveň je hraničným vrchom medzi Slovenskom a Poľskom. Leží medzi obcami Vyšná Pisaná, Šarbov a poľskou dedinkou Olchowiec a cez tento vrchol prechádza diaľková európska turistická trasa E3.“
 
Pôvodne bola na mieste, kde prebiehali kruté boje počas Karpatsko-dukelskej operácie
 
Bohužiaľ rozhľadňa, ktorú uvádza Wikipédia, už tam nie je. Dôsledkom dlhodobých nepriaznivých poveternostných podmienok veža zvetrala. Pre turistov a široké obyvateľstvo veža predstavovala nebezpečenstvo, preto bola demontovaná. Pôvodne bola na mieste, kde prebiehali kruté boje počas Karpatsko-dukelskej operácie.
 
 
Na celom hrebeni v okolí Stavku môžeme dodnes vidieť línie zákopov a bombových kráterov. Trasa k bývalej rozhľadni vedie zo Svidníka po červenej značke E8 do obce Vyšná Pisaná. Odtiaľ po zelenej priamo na Stavok a napája sa na červenú E3 a pokračuje krátkym úsekom do Sedla pod Stavkom, kde odbočuje vľavo a končí sa v obci Šarbov. Môžeme pokračovať pod Stavkom po E3 až do Duklianskeho priesmyku.
 
Z obce Vyšná Pisaná - zelená turistická značka 1:40 h. Z obce Šarbov - zelená turistická značka 1:10 h. Z Filipovského sedla - červená turistická značka 2:45 h. Z Duklianskeho priesmyku - červená turistická značka 3:10 h.
 
Rohuľa
 
Neďaleko mesta Svidník v pásme Ondavskej vrchoviny medzi obcami Nižná a Vyšná Jedľová sa nachádza vrch Rohuľa (595,6 m n. m.). Je to miesto, na ktorom stáli v 40. rokoch 20. storočia meračské veže. V cieli je situovaná turistická útulňa.
 
,,Na Rohuli sa každoročne organizujú akcie ako pálenie Jánskych ohňov podľa juliánskeho kalendára, novoročný výstup a iné turistické výstupy. Turistická trasa: Zo Svidníka vedie červená značka do obce Nižná Jedľová ku križovatke so smerovníkom s modrou značkou. Odtiaľ pokračuje modrá značka na Rohuľu. Z Rohule vedie trasa do obce Belejovce (463 m n. m.), ďalej po lúke k smerovníku vo Vápenickom sedle (503 m n. m.), kde sa modrá značka stretáva so zelenou.
 
Rohuľa - Mitová chata 
 
Modrá pokračuje vpravo do obce Vápeník (448 m n. m.), kde končí.“ Rozhľadňa Rohuľa, na ktorú sa odvoláva Wikipédia, však tam už nie je. Dôsledkom dlhodobých nepriaznivých poveternostných podmienok veža zvetrala. Pre turistov a široké obyvateľstvo veža predstavovala nebezpečenstvo, preto bola demontovaná. Pôvodne mala štyri vyhliadkové plošiny a posledné štvrté podlažie vo výške 14 m. V tesnej blízkosti vedľa bývalej rozhľadne je turistická útulňa, ktorá poskytuje turistom a ostatným návštevníkom útočisko v prípade nepriaznivého počasia a v ojedinelých prípadoch i nocľah.
 
Z Rohule je panoramatický výhľad na hrebene Laboreckej a Ondavskej vrchoviny, Vihorlat, Sninský kameň, Slanské vrchy, Makovicu, Čergov, Stebnickú Maguru, Stavok, národný park Poloniny a v dobrom počasí aj Vysoké Tatry.
 
Park tmavej oblohy obce Roztoky
 
Čaro tmavej oblohy zažijete vo hvezdárni v Roztokách, blízko Svidníka. Práve na toto miesto v hojnom počte prichádza široká verejnosť na krátke i viacdňové pozorovacie pobyty. K dispozícií je taktiež jeden z najkvalitnejších ďalekohľadov na Slovensku.
(18:39, red)
Diskusia
Pridať komentár