V Bardejove prebehlo rokovanie mestského zastupiteľstva formou videokonferencie

1412x
26. Marec 2021
XIX. zasadnutie Mestského zastupiteľstva
Počas zastupiteľstva si prítomní viackrát vymenili názory  
 
Včera, 25. marca 2021 sa formou videokonferencie uskutočnilo v poradí XIX. riadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Bardejove.
 
V jeho úvode sa prezentovalo 24 z 25-tich zvolených poslancov, ktorí postupne prerokovali desiatku bodov.
 
Výmena názorov
 
V úvode poslanci neschválili (po pomerne obsiahlej rozprave) návrh na doplnenie programu rokovania, ktorý predložil poslanec P. Hudák a týkal sa prijatia smernice na zadávanie zákaziek s nízkou hodnotou, rovnako ako aj návrh poslanca A. Starinského, ktorý navrhoval doplniť program rokovania o návrh na prijatie uznesenia o postupe verejného obstarávania služieb v oblasti architektúry formou súťaží architektonických návrhov, alebo obdobnou formou. Rokovanie sa tak riadilo pôvodne deklarovaným programom.
 
 
Poslanci po rozprave vzali na vedomie správu o výsledkoch kontrol hlavného kontrolóra mesta, správu o kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra za uplynulý rok a taktiež schválili odmenu hlavnému kontrolórovi, pôsobiacemu vo funkcii v roku 2019 vo výške 15% zo súčtu mesačných platov vyplatených za rok 2019.
 
Majetok mesta
 
Podobne po rozprave schválili aj Návrh nakladania s majetkom mesta a Návrh nájmu nehnuteľného majetku mesta.
 
Pomerne značnú časť venovali prerokovaniu návrhu záverečného účtu mesta a finančného usporiadania za rok 2020. Ako počas rozpravy niekoľkokrát zaznelo z úst viceprimátora V. Savčinského, ale aj iných poslancov, mesto hospodárilo v minulom roku viac ako dobre. Netreba zabúdať, že to bol pre ľudí i samosprávu nesmierne ťažký rok, poznamenaný pandémiou COVID-19 – napriek tomu samospráva dosiahla pri hospodárení prebytok, čo je vynikajúce konštatovanie a treba povedať, že to v tak ťažkom roku nemožno vôbec považovať za samozrejmosť.
 
Čísla
 
Dokumentujú to aj čísla: celkový objem všetkých hotovostných príjmov rozpočtu mesta a rozpočtových organizácií v roku 2020 bol 41,05 mil. € (v roku 2019 to bolo 37,8 mil. €), čo znamená medziročný nárast o 3,25 mil. €. Celkový objem výdavkov rozpočtu mesta a rozpočtových organizácií v roku 2020 bol 37,4 mil. € (v roku 2019 to bolo 36,7 mil. €), čo predstavuje medziročný nárast o 0,7 mil. €. Bežný rozpočet skončil s prebytkom 2,1 mil. €, kapitálový rozpočet s prebytkom 372 tis. €. Výdavky na investície presiahli úroveň viac ako 7,3 mil. €.
 
Záverečný účet mesta poslanci napokon schválili, rovnako aj rozdelenie zostatku disponibilných zdrojov do peňažných fondov.
 
Revitalizácia Kalvárie
 
Ďalej sa poslanci zaoberali (a následne aj schválili) návrhom na zmenu programového rozpočtu – okrem iného schválili prostriedky na vypísanie architektonickej súťaže na revitalizáciu Kalvárie, čo samospráva deklarovala aj v podpísanom Memorande o spolupráci medzi Rímskokatolíckou farnosťou sv. Egídia a Mestom Bardejov.
 
V ďalšom bode poslanci schválili žiadosti o poskytnutie príspevku pre projekty „Rekonštrukcia mestskej športovej haly v Bardejove“ v rámci výzvy Fondu na podporu športu a „Rekonštrukcia mestskej športovej haly v Bardejove“ a „Príprava PD cyklotrás v súlade s Kostrovou sieťou PSK“ v rámci výzvy PSK – Výzva pre región pre rok 2021. V praxi to znamená, že samospráva hľadá ďalšie, mimorozpočtové zdroje na financovanie plánovanej rekonštrukcie športovej haly Mier, ale aj rozšírenie cyklotrás v Bardejove.
 
V závere štvrtkového rokovania poslanci zvolili nového poslanca J. Terpitka (ten nastúpil na uvoľnený mandát po nebohom poslancovi A. Havrillovi zložením poslaneckého sľubu v utorok 23. marca) za člena komisií MsZ, a zvolili aj nového člena Dozornej rady spoločnosti Mestské lesy.
(9:31, Š. Hij, vedúci referátu tlačového a medzinárodných vzťahov MsÚ Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár