Pozor na podvodníkov, od ľudí žiadajú čísla kariet, aby ich obrali o peniaze

842x
25. Marec 2021
Pozor na podvodníkov
 
Polícia v okrese Prešov len počas utorka (23.03.2021) prijala dve trestné oznámenia vo veci podozrenia z trestného činu podvodu. Ide o prípady, kedy sa páchateľ snažil okradnúť dotknutých obyvateľov o značné čiastky peňazí. Oznámenia rovnakého typu v poslednom období zaznamenávame častejšie.
 
Občania prišli o svoje finančné prostriedky na účtoch v súvislosti s platbou poštovného v prospech napr. pošty alebo inej kuriérskej spoločnosti. Mailom im bola zaslaná výzva na platbu, ohľadom balíčka, ktorý občan očakáva. Je potrebné len zaplatiť poplatok (napr. vo výške 1,99 eur alebo inej nízkej sumy) a balíček bude občanovi doručený.
 
Email je označený logom spoločnosti, avšak pri pozornom prečítaní je možné zistiť, že emailová adresa odosielateľa obsahuje doménu s označením cudzieho štátu. Občan po otvorení mailu vyplní formulár, ktorým poskytne páchateľovi údaje zo svojej platobnej karty! Ide o číslo karty, dátum expirácie karty a CVV kód. Podvodným konaním páchateľ docieli to, že zadaním určeného bezpečnostného kódu občanom do formulára, takto sám občan umožní páchateľovi pridať platobnú kartu do aplikácie vo svojom zariadení a následne z nej vykonávať ďalšie úhrady!
 
Boli zaznamenané prípady, kedy odosielateľom týchto mailov bola Finančná správa, ktorá údajne občanovi posiela daňový preplatok. Aj v tomto prípade však ide o snahu vylákať od občana peniaze z jeho účtu pod zámienkou zaslania preplatku dane.
 
Upozorňujeme, že dotknuté spoločnosti nikdy svojim klientom neposielajú email s požiadavkou úhrady poštovné takouto formou, alebo aby od nich žiadali identifikačné údaje z ich platobných kariet. Ide o podvodné konanie. Polícia preto odporúča občanom, aby neotvárali mailovú poštu podobného typu a v žiadnom prípade neposkytovali identifikačné údaje svojej platobnej karty, pokiaľ nemajú istotu s kým komunikujú.
(11:35, krpz)
Diskusia
Pridať komentár