VIDEO | Do bardejovskej nemocnice dorazil vzácny dar

4877x
23. Marec 2021
Dva kusy pľúcnych ventilátorov
Pozrite si videoreportáž 
 
Nemocnica s Poliklinikou svätého Jakuba v Bardejove prevzala v utorok 23. marca vzácny dar v podobe dvoch prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu. Toto nezištné gesto prišlo zo strany maďarskej firmy Limitless Medical, ktorá takýmto spôsobom promptne zareagovala na zhoršujúcu sa situáciu s koronavírusom v severných častiach Slovenska.
 
„Našim obchodným partnerom je spoločnosť Limitless Medical, ktorej majiteľ a konateľ sa rozhodol, že bude darovať pľúcne ventilátory. Dokopy ich bude 50 a z toho 10 kusov daruje pre nemocnice na Slovensku,“ ozrejmil konateľ zo spoločnosti 2020 Production s.r.o. Ádám Horváth.
 
„Je skutočne ťažká doba, musíme sa združiť a pomáhať. Som veľmi rád, že cez tieto kontakty a cez dobré srdce týchto podnikateľov môžeme aspoň trošku zmierniť tlak, ktorý je tu na covidovom oddelení v Bardejove,“ uviedol Ján Marosz – poradca premiéra pre oblasť dopravy.
 
Prístroje veľmi pomôžu 
 
„Veľmi si vážime túto adresnú a cielenú pomoc od Limitless Medical a konkrétne aj od pána Marosza. Bohužiaľ sme v situácii, kedy je pandémia a máme nedostatok prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu a podpornú ventiláciu. Práve dodávka týchto prístrojov nám veľmi pomôže, teda najmä našim pacientom,“ objasnil primár Oddelenia všeobecnej úrazovej chirurgie Patrik Mihaľ.
 
 
Bardejovská nemocnica doposiaľ disponovala dvanástimi prístrojmi na umelú pľúcnu ventiláciu a na high flow. Tie sú v momentálnej situácii vyťažené na maximum. Nové prístroje poputujú na jednotky intenzívnej starostlivosti v rámci Interného covidového oddelenia a Oddelenia všeobecnej úrazovej chirurgie.
 
Pomôže to viacerým pacientom 
 
„Často sa stáva, že príde aj trinásty, štrnásty pacient, ktorý vyžaduje jednu alebo druhú liečbu, potom je problém, čo s ním. Samozrejme, riešime to aj v koordinácii s ministerstvom a snažíme sa tých pacientov preložiť. Alebo, naopak, zase prichádzajú pacienti z iných okresov tu, podľa toho, aká je situácia s COVID-om,“ uzavrel riaditeľ nemocnice Marián Petko.
 
Výhodou týchto prístrojov je to, že sa dajú prepínať do dvoch módov. Môžu ísť buď na high flow ventiláciu, pri ťažkých stavoch sa zase môžu prepnúť na umelú pľúcnu ventiláciu. Cena takéhoto ventilátora sa pohybuje v rozmedzí 15 000 – 20 000 eur.
(15:37, red)
Jozef
24.03.2021 10:15
Slovenska Chirana v Starej Turej od roku 1935 vyraba spickovu medicinsku techniku medzi kore patria i plucne ventilatory s komplexným spektrom ventilacie (vysokotlakej, programovatelnej i kontinualnej. Kedze podla Matelka je ministerstvo zdravotnictva druhe najmensie po ministerstve kultury mal by niest osobnu zodpovednost za podporu vlady a za investicne zdroje do slovenskeho zdravotnictva. Poliaci maju pripravenych 8 vybavenych polnych vojenskych nemocnic pre boj s Covidom a my nemame ventilatory, volne miesta na ARO, zaskoleny personal po rocnej pandemickej skusenosti. Neospraveditelne. R.I.P pozostalym po Covide, ktorym zlyhali pluca. Dakujeme madarom za nezistny dar, poliakom v Gorliciach a v Novom Targu za vytvorenie 10 volnych miest pre umelu plucnu ventilaciu.
Maroš
24.03.2021 07:08
Equipment
Už rok je pandemia a až teraz dorazia potrebné ventilátory? Kto zlyhal ministerstvo či nemocnica?
Pridať komentár