VIDEO | Modrá zuška obohacuje umelecký priestor aj v týchto dňoch

1482x
22. Marec 2021
Umenie potrebujeme v pandémii ešte viac
Pozrite si videoreportáž 
 
Nezaháľajú ani počas lockdownu a umelecký priestor obohacujú aj v týchto dňoch. Žiaci a pedagógovia Súkromnej základnej umeleckej školy na Dlhom rade 30 v Bardejove sa s pandemickými obmedzeniami popasovali po svojom. Výtvarný, tanečný, hudobný a literárno-dramatický odbor bežia v takzvanej Modrej zuške naplno online formou.
 
„Práve tá doba nás naučila a učí, aby sme my učitelia hľadali nové spôsoby výučby. Všetci sa učíme a myslím si, že ani po tom roku nebudeme naučení ako to vlastne robiť, ale snažíme sa nachádzať si takú cestu k tým deťom, aby sme im vykryli to, čo im momentálne chýba,“ ozrejmila zástupkyňa SZUŠ a učiteľka LDO Monika Hankovská.
 
„Hlavne pri tých menších žiakoch je to veľmi náročné, lebo nemajú veľké skúsenosti s hraním na nástroji, ale boríme sa v tomto období – každý ako vie. Vnímame, že aj pre žiakov je to už dlho, že je to demotivujúce,“ poznamenal učiteľ hry na klavíri Martin Tipul.
 
 „Ja si myslím, že my umelci, taká špecifická skupina, našou povinnosťou je teraz šíriť to umenie – či už hudbu, výtvarné umenie, herectvo alebo tanec. Vo všetkých historických obdobiach vo svete, ktoré boli, to umenie pomohlo,“ uviedol učiteľ tanca Milan Lacko.
 
Viacero súťaží a dobrá spolupráca s rodičmi 
 
Aj napriek obmedzeným možnostiam sa Modrá zuška neváhala zapojiť do viacerých súťaží s úspešným výsledkom, jednu veľkú dokonca zorganizovala. 
 
„Práce mi tu stále musia doniesť, čiže sa musíme trošku zosúladiť. Hádžu mi ich pred dvere, ja ich pozbieram, potom idem poslať. Každú jednu prácu konzultujeme - posielajú mi fotku a ja sa tam snažím nakresliť, že čo asi by tam mali doplniť,“ popísala učiteľka výtvarného odboru Alexandra Marcinová.
 
„My sme počas pandémie zorganizovali celoslovenskú súťaž. Mali sme vyše 200 príspevkov z celého Slovenska – cez Bratislavu, Košice, Žilinu, Zvolen. Vyhodnocovali sme to asi dva mesiace. Posielali sme hodnotné ceny. Potom sme spravili online karneval, mali sme rôzne výzvy. Takže možno ten úzkostný stav nie je na zahodenie a vznikajú z toho niekedy tie najlepšie choreografie a nápady,“ opísal Lacko.
 
Kolektív Súkromnej základnej umeleckej školy veľmi oceňuje aj spoluprácu s rodičmi detí, ktorí sú veľkou oporou.
 
„Veľmi si vážime to, že sú v práci, potom sa musia deťom povenovať v škole a oni si ešte nájdu čas na tú zušku, kvázi voľnočasovú aktivitu. Sadnú si s tým dieťaťom, zapnú mu Facebook či Zoom a cvičia s ním. Vážime si to, lebo je to veľmi veľký tlak – aj na učiteľov, aj na rodičov,“ uzavrela Monika Hankovská.
(14:34, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár