Rušia sa ústne maturity, známky vyrátajú z priemeru

914x
22. Marec 2021
Dôvodom je pretrvávajúca epidemiologická situácia
Takto to vyzeralo v roku 2020 na GLS v Bardejove
 
Maturitné skúšky v podobe, akej ich poznáme, sa neuskutočnia ani tento rok. Rozhodnutie oznámil dnes minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.
 
Hodnotenie na maturitnom vysvedčení bude podobné ako vlani – vznikne spriemerovaním koncoročných známok zo všetkých ročníkov a polročných známok z posledných dvoch ročníkov z predmetu alebo skupiny predmetov.
 
Maturitná známka by tak mala odrážať prácu žiaka, ktorú odviedol počas celých štyroch rokov v škole. Šéf rezortu uviedol, že hlavným dôvodom zrušenia maturity je pretrvávajúca epidemiologická situácia, ktorá je naďalej zlá.
 
Branislav Gröhling avizoval, že riaditeľ strednej školy určí do 3. mája skupiny príbuzných predmetov, ktorých známky sa započítajú do hodnotenia maturitného predmetu. Minister konkretizoval, že pri osemročných programoch sa do priemeru budú započítavať posledné štyri ročníky štúdia.
 
V hre je aj klasická maturita
 
Hodnotenie a klasifikácia žiakov posledných ročníkov stredných škôl a žiakov štvrtých ročníkov päťročných bilingválnych vzdelávacích programov v maturitných predmetoch za druhý polrok školského roka 2020/2021, vrátane komisionálnych skúšok pre ukončenie druhého polroka, sa uskutoční na zasadnutí pedagogickej rady najneskôr 10. mája.
 
 
V prípade záujmu budú môcť žiaci požiadať aj o klasickú ústnu maturitu. Pokiaľ žiak nemá záujem o ústnu skúšku, tak sa priemer známok považuje za jeho výslednú známku.
 
Aj naďalej sa musia zúčastňovať vyučovania
 
Žiaci dostanú známky celkovo zo štyroch maturitných predmetov. Ak má podľa ministra školstva žiak piaty alebo šiesty nepovinný predmet, maturuje z neho ústne, rovnako ako minulý rok. Alebo do 30. apríla môže zrušiť skúšku z dobrovoľného predmetu. Pokiaľ má žiak podľa neho z niektorého predmetu počas rokov uvedené, že ho absolvoval, do priemeru sa to nepočíta.
 
„Ak žiak nemá žiadnu známku z predmetov, alebo bol hodnotený iba absolvoval, bude maturovať ústne,“ podotkol Gröhling. Žiaci sa podľa slov Gröhlinga musia naďalej zúčastňovať na vyučovaní a musia dostať aj záverečné známky, v opačnom prípade im hrozia komisionálne skúšky.
(13:23, red, foto: FB - GLS) 
 
Diskusia
Pridať komentár