VIDEO | Revitalizácia sídliska Vinbarg bude pokračovať

2922x
20. Marec 2021
Druhá etapa
 Pozrite si videoreportáž
 
Vybudovali ho v 80-tych rokoch, na sklonku socialistickej éry. Dnes je označované ako najzanedbanejšie sídlisko v Bardejove. Aj napriek tomu, že je Vinbarg v súčasnosti domovom pre stovky mladých rodín, roky bez inovácií sa na ňom značne podpísali.
 
Samospráva Bardejova sa rozhodla túto niekoľkoročnú záležitosť riešiť, východiskom by mohli byť dotačné fondy, ktoré by pomohli zlepšiť vonkajšie verejné priestory tohto sídliska.
 
Mesto ešte v prvej polovici marca na svojej sociálnej sieti predstavilo víziu o tom, ako by mohla časť sídliska Vinbarg vyzerať po ďalšej etape revitalizácie.
 
Nový koncept, ktorý v plnom znení nájdete na webovej stránke zpr.sk, nadväzuje už na predchádzajúce úpravy. Pred samotným spracovaním projektu jeho autori najprv uskutočnili analýzu daného územia, jeho širších vzťahov. Následne vypracovali overovaciu štúdiu, kde vyhodnotili mnoho faktorov.
 
Ako uvádzajú autori projektu, návrh v čo najväčšej miere rešpektuje morfológiu terénu, čomu je prispôsobené rozmiestnenie funkcií. Prechádzkové korzo (pracovne nazvané “bulvár”) je na rovinatej platforme s výhľadmi na centrum mesta.
 
Vytvorenie parkového územia
 
Revitalizáciou prebehne celý priestor vnútrobloku, ktorý je v súčasnosti zanedbaný. Pribudnúť by mali nové chodníky a tiež sprístupnenie územia zo západného bloku. Zmeny by sa takisto mali dotknúť aj okolia sídliskovej plavárne.
 
Vizualizácia Vinbargu 
 
Autori projektu v podrobnom rozpracovaní problematiky ďalej uvádzajú, že pred plavárňou je v súčasnosti nedostatočný priestor pre vstup do tohto významného objektu.
 
Úpravou a výstavbou nového oporného múru bude predpolie plavárne rozšírené, bude na ňom ďalšia výsadba stromov, ktoré budú tvoriť prirodzený tieň. Umožní tiež vjazd techniky a zásahových vozidiel v prípade pohotovosti. Prioritu revitalizácie vnútrobloku tvorí podpora, ako aj vytvorenie parkového územia, kde si budú môcť obyvatelia sídliska oddýchnuť, zašportovať, ale aj kultúrne sa vyžiť.
 
Námestie pre kultúru
 
Súčasťou projektu je takisto výhľadový altánok. V spodnej časti vedľa multifunkčného ihriska by mohlo vzniknúť takzvané námestie pre rôzne kultúrno-spoločenské akcie. Autori projektu predstavili aj kľúčový terasovitý amfiteáter s výsadbou zelene, ktorá by mala skultúrniť priestor sídliska.
 
Investícia na vodozádržné prvky bola stanovená na 200 000 eur
 
V závere územia je podľa autorov projektu priestor vymedzený pre umiestnenie predajného stánku, ktorý umožní základné občerstvenie. Môže tu byť sezónne umiestnený mobilný bufet, ale v budúcnosti inštalovaný objekt pre túto funkciu doplnenú o službu verejnej toalety.
 
Vizualizácia Vinbargu 
 
Projekt ráta s betónovými prvkami lavíc a stolov, ktoré majú vysokú životnosť. Pre zlepšenie pohodlia v chladných dňoch sú doplnené o drevené sedáky a tiež opierky. Športové prvky sú umiestnené v južnej časti areálu. Popri architektonických prvkoch do popredia vystupuje práve ekostabilizačná koncepcia riešenia, takisto sa ráta s vodozádržnými opatreniami, novou výsadbou i revitalizáciou vegetácie.
 
Dôležitosť vegetačných prvkov
 
„V prvej fáze projektu sme sa venovali najmä ekostabilizačným funkciám územia. Spracovali sme koncepciu zachytenia a využitia zrážkových vôd zo strešných rovín vnútrobloku, tých, ktoré vieme jednoducho oddeliť od jestvujúcej jednotnej kanalizácie a v rozsahu, ktorý nám rozpočet dovoľuje. Investícia na vodozádržné prvky bola stanovená na 200 000 eur,“ popisujú autori projektu.
 
Vizualizácia Vinbargu 
 
„Návrh zelene spočíva v skultúrnení priestoru sídliska stromami, kríkmi, trvalkovými a cibuľovinovými záhonmi. Zvolená dominantná farebnosť vegetačných prvkov je fialová – biela – žltá, hnedá a prirodzene doplnená odtieňmi zelenej.
 
Autori projektu však upozorňujú na to, že centrálny priestor si vyžaduje vysporiadanie sa s plochou parkoviska a tiež zmeny v územnom pláne, aby sa mohlo pristúpiť k plnohodnotnej vnútroblokovej regenerácii. Na koncepte osvetlenia autori spolupracovali so svetelným štúdiom Lightlab.
 
Štúdio spracovalo a overilo rozmiestnenie svietidiel v priestore tak, aby bolo osvetlenie rovnomerné, intenzívne na miestach, kde je to potrebné a utlmené kde sú intímnejšie alebo menej využívané priestory.
(18:05, red, foto: zpr.sk)
Slavomíra
20.03.2021 23:43
Haha
opäť ďalšia mimo vizualizácia, neviem kto to navrhuje ale ten človek bol asi na Vinbargu prvýkrát. GRATULUJEM!
Pridať komentár