M. Petko: Na Remdesivir si dnes už nikto nespomenie, u nás je kľúčová liečba kyslíkom

4539x
18. Marec 2021
Benefity očkovania ďaleko prevyšujú komplikácie
Pacienti, ktorí majú COVID-19, dostávajú intenzívnu kyslíkovú liečbu, to znamená 40 – 60 litrov kyslíka za minútu 
 
V Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove sa stav s koronavírusom začína po opätovnom náraste postupne stabilizovať. Ak budeme podľa slov riaditeľa nemocnice Mariána Petka kopírovať celkovú situáciu na Slovensku, mohlo by dôjsť k postupnému znižovaniu počtu pacientov v nemocnici.
 
Covidový stav nie je všade rovnaký. Na juhu Slovenska je momentálne situácia lepšia ako na severe krajiny. K hlavným problémom prispievajú práve množiace sa mutácie.
 
Bardejovská nemocnica v súčasnosti eviduje výraznejší pokles pacientov vo vyššom veku. „Podarilo sa nám spolu s mobilnou jednotkou zaočkovať takmer všetky domovy sociálnej starostlivosti v okrese. U mnohých už bola podaná aj druhá dávka,“ ozrejmil Petko.
 
Dvojnásobok úmrtí
 
Keď ešte pandémia koronavírusu neúradovala, štatisticky zomieralo v bardejovskej nemocnici približne 30 ľudí mesačne. Po príchode nového vírusu počet úmrtí narástol na 60 mesačne.
 
„V bardejovskej nemocnici bolo doposiaľ hospitalizovaných 580 pacientov s COVID-19, z toho 156 pacientov zomrelo. Je to mierne pod 27%, čo je zhruba slovenský dobrý priemer,“ uviedol Petko.
 
 
Horšia situácia je pri pacientoch, ktorí sú už na umelej pľúcnej ventilácii, tam úmrtnosť predstavuje až 70%. Doteraz bolo na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny hospitalizovaných 47 pacientov na umelej pľúcnej ventilácii a z nich zomrelo až 33. Ako dodal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko, vo svojom medicínskom živote sa s tak agresívnou chorobou nestretol.
 
Medzi zamestnancami sa situácia zlepšila
 
Viac ako 60% zamestnancov bardejovskej nemocnice je už zaočkovaných, ďalší sa nemôžu dať očkovať, lebo v posledných troch mesiacoch prekonali koronavírus. „Keď sme mali v októbri počet zamestnancov na PN a OČR až 120, dnes je to niekde medzi 20 – 30. Situácia je medzi personálom oveľa lepšia, ako bola,“ podotkol Petko.
 
Nemocnica tak mohla spustiť naplno ambulantnú starostlivosť – všeobecnú aj špecializovanú. Otvorili všetky stacionáre, štandardným spôsobom už bežia aj očná operatíva i plastické operácie, taktiež všetky onkologické operácie.
 
 
Zázračný liek neexistuje
 
„Treba povedať, že žiadna kauzálna liečba neexistuje. Všetko je to liečba symptomatická, žiadny zázračný liek u nás ani vo svete sa zatiaľ nevymyslel. Prebehlo už niekoľko rôznych liekov, o ktorých sa hovorilo, že sú život zachraňujúce. V decembri to bol Remdesivir, dnes si už naň nik nespomenie,“ vysvetlil Petko.
 
Do bardejovskej nemocnice prichádzajú pacienti väčšinou v strednom a ťažkom stave. U všeobecných lekárov prebieha liečba symptómov – je to liečba vitaminózna. Kľúčovými sú vitamín C, D, takisto minerály ako zinok.
 
„Niektorí sa prikláňajú aj k liečbe inými liekmi, neexistuje však žiaden európsky štandard, ktorý by potvrdil, že ten a ten liek je život zachraňujúci pre liečbu s COVID-19, čo potvrdil aj štátny tajomník Stachura. U nás, keď prichádzajú pacienti v strednom a ťažkom stave, kľúčová je liečba kyslíkom. U bežných pacientov, ktorí u nás prichádzali s bežnými ochoreniami pľúc pred covidom, sme podávali zhruba 4 – 6 litrov kyslíka za minútu,“ objasnil Petko.
 
Desiatky litrov kyslíka
 
Pacienti, ktorí majú COVID-19, dostávajú intenzívnu kyslíkovú liečbu, to znamená 40 – 60 litrov kyslíka za minútu. Na to sú potrebné špeciálne stroje, ktorými už dnes nemocnica disponuje.
 
„V prípade, že pacient dostane bakteriálnu superinfekciu, potom sa lekári musia rozhodnúť pre určité antibiotiká. Kľúčové sú kortikoidy, ktoré majú veľmi dobrý efekt, ostatná liečba závisí od aktuálneho stavu. Ešte raz zdôrazňujem, zatiaľ neexistuje príčinný liek, ktorý by pacienta z COVID-u vyliečil. Sú to skôr mýty, u niektorých liekov sú niekedy lepšie výsledky, niekedy horšie,“ zdôraznil riaditeľ nemocnice.
 
Nemocnica používa aj Ivermektín, aj pri liečbe lôžkových pacientov. Odborníci ho odporúčajú používať skôr v začiatočných štádiách.
 
„Tak, ako včera zdôraznila pani primárka infekčnej kliniky Košťálová z bratislavskej Univerzitnej nemocnice a takisto štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Stachura, v každom prípade Ivermektín nie je kauzálny liek, ktorý keď človek berie, tak mu určite pomôže. Môže pomôcť, nemusí, nie sú žiadne dostupné štúdie ani dáta, aby mal taký obrovský význam ako sa občas mediálne propaguje. Žiaľ. Ja by som bol rád, keby to bol ten liek, ktorý zachraňuje život pacienta s COVID-om. Ale zatiaľ, podľa infektológov a pľúciarov, to tak nie je.“
 
Očkovanie v Bardejove
 
V bardejovskej nemocnici doposiaľ previedli 7000 očkovaní, momentálne môžu očkovať len očkovacou látkou od spoločnosti Pfizer, preto sa zatiaľ na očkovanie môžu prihlasovať len ľudia nad 70 rokov. V súčasnosti disponujú tromi vakcinačnými tímami. Nemocnica požiadala ministerstvo zdravotníctva o to, aby mohli očkovať aj v sobotu. Riaditeľ nemocnice sa však domnieva, že očkovacích látok nie je dostatok, pretože nemocnica dostala informáciu, že zatiaľ môžu očkovať len od pondelka do piatka.
 
Do tejto chvíle nemocnica nezaznamenala ani ťažké reakcie po očkovaní.
 
„Jedna komplikovanejšia reakcia bola v Starej Ľubovni, ale ináč neviem o ťažkých komplikáciách v celom širokom regióne. Objavujú sa len mierne komplikácie, ako sú zvýšenie teploty, bolesti ramena, ktoré sú úplne bežné pri očkovaní. Tie komplikácie sú v porovnaní s benefitmi očkovania úplne smiešne,“ uzavrel Marián Petko.
(14:40. red) 
Ivo
19.03.2021 15:33
Kolko vam platia ?
Prosim vas, kolko vam platia za to, ze pisete spravy, ktore vyhovuju sucasnemu establishmentu ???
Júlia
19.03.2021 15:31
Ivermektín
Konečne odborný pohľad na vec
Pridať komentár