VIDEO | Počet mladších pacientov v ťažkom covidovom stave pribúda aj v okrese Bardejov

5160x
17. Marec 2021
Zaúradovala britská mutácia
Pozrite si videoreportáž 
 
Situácia spojená s koronavírusom má na Slovensku za posledný týždeň mierne klesajúci charakter. Medzi kritické okresy sa zaradili tie, ktoré susedia s Českou republikou, ale aj sever Slovenska vrátane Bardejova, ktorý sa nachádza v bordovej fáze.
 
„Po dvoch týždňoch, keď sme naozaj badali výrazný nárast pacientov a dosahovali sme už čísla okolo 45 a viac – čiže toľko ako v októbri, keď bolo najviac pacientov, tak posledných 5 dní dochádza k miernemu upokojeniu. Momentálne máme hospitalizovaných 39 pacientov, z toho sú 4 pacienti na umelej pľúcnej ventilácii a 6 pacientov je na vysokofrekvenčnej kyslíkovej liečbe,“ uviedol riaditeľ NsP Sv. Jakuba, n.o., Bardejov Marián Petko.
 
Posledné tri týždne sa situácia s ochorením COVID-19 skomplikovala v celom Prešovskom kraji. K zhoršeniu výrazne prispela práve britská mutácia vírusu, ktorej dominanciu pocítil aj okres Bardejov.
 
Zhoršenie po sviatkoch  
 
„Určite to nepochybne súvisí s Vianocami a stavom medzi Vianocami a doposiaľ, kedy bol relatívne veľký počet občanov Slovenska z Veľkej Británie tu, kde mutovaný vírus doniesli a odišli naspäť,“ ozrejmil Petko.
 
Mutácie sú celosvetovým problémom, sú oveľa virulentnejšie a smrteľnejšie. Bardejovská nemocnica aktuálne eviduje výrazný pokles pacientov nad 80 rokov, ktorí sú hospitalizovaní kvôli koronavírusu. Problematickí však začínajú byť mladší pacienti.
 
„Presúva sa nám to na 50 – 60 ročných, ktorí prichádzajú zo dňa na deň v ťažkom stave s ťažkými príznakmi a sú to vlastne mladí ľudia,“ dodal Petko.
 
Pozitívny efekt očkovania  
 
Nemocnica má aj dobrú správu. Pozitívny efekt očkovania sa už ukazuje nielen pri starších pacientoch, ale aj pri zamestnancoch. Nemocnica tak mohla znovu otvoriť všetky ambulancie.
 
„Jediným možným riešením je očkovanie. Bez toho sa my z toho nedostaneme, nemáme šancu,“ uzravrel Petko.
(15:55, red) 
Diskusia
Pridať komentár