VIDEO | Postcovidová liečba v Bardejovských Kúpeľoch realitou

3170x
16. Marec 2021
Kombinácia tradičných a moderných princípov
Pozrite si videoreportáž 
 
Zdravotná starostlivosť pre pacientov s ochorením COVID-19, ktorí sa nachádzajú v akútnej fáze, je na Slovensku zabezpečená dostatočne. Čo však s pacientmi, u ktorých pretrvávajú ťažkosti aj po prepustení z nemocnice do domáceho prostredia? V takýchto prípadoch zohráva dôležitú úlohu práve následná postcovidová liečba, ktorú poskytujú už aj Bardejovské kúpele a.s.
 
„Bardejovské kúpele majú výhodu v tom, že liečia 10 chorôb komplexne. Z toho prevažná väčšina sú choroby vnútorné a sú to choroby, ktoré sa kryjú aj s postcovidovým syndrómom. Ide o choroby pľúcne, srdcovo-cievne, pečeňové, tráviace a ďalšie,“ uviedol lekársky riaditeľ Bardejovských kúpeľov, a.s., Jozef Halecký. 
 
Kúpele majú v tejto súvislosti vypracované nielen špeciálne procedúry, ale aj diagnostické metódy, na základe ktorých zisťujú aktuálny stav pacienta. Či už je to spirometria, alebo Cooperov test.
 
„Šesť minút pacient chodí, my zmeriame vzdialenosť a porovnáme tú vzdialenosť pri príchode a pri odchode z kúpeľov. Podľa toho vieme odhadnúť, či sa pacient zlepšil a o koľko percent,“ podotkol Halecký.
 
Základ je dychová rehabilitácia 
 
Základom kúpeľnej liečby bude dychová rehabilitácia. Bardejovské kúpele však okrem tradičných spôsobov liečby prinášajú aj tie moderné, ktoré sú v súlade s aktuálnymi medicínskymi trendmi.
 
„Zakupujeme napríklad moderný vysokošpecializovaný laserový prístroj, ktorý bude liečiť fibrotické, čiže väzivové zmeny na pľúcach, tým, že ten laser bude pôsobiť cez kožu na určité partie pľúc,“ ozrejmil Halecký.
 
Do Bardejovských kúpeľov už môžu prichádzať na pľúcnu indikáciu pacienti všetkých troch hlavných poisťovní. Liečebný pobyt trvá 21 dní. Návrh za všeobecných podmienok môžu vypísať pľúcni lekári, imunológovia a alergológovia.
 
Do kúpeľov takmer všetci 
 
„V druhej skupine, kde by mohla byť väčšina pacientov, to je 5/8 – všetko sú to liečebné pobyty Áčka. To znamená, že pacient hradí len minimálne poplatky. Tam sú práve tie pľúcne fibrózy, tiež na tri týždne. Návrh už môže vypísať aj všeobecný lekár, internista, plus pľúcny lekár. Šancu cez poisťovne sa tak majú dostať skoro všetci pacienti,“ uzavrel lekársky riaditeľ Bardejovských kúpeľov, a.s.
 
Prihlásiť sa na liečenie môžu aj samoplatcovia, u ktorých sa požaduje minimálne šesťdňový pobyt. Takíto pacienti môžu prísť aj bez odporúčania, kúpeľní lekári ich vyšetria a určia potrebné procedúry.
(18:20, red) 
Diskusia
Pridať komentár