Vláda podporí rozvoj regiónov, mimovládne organizácie môžu získať dotáciu až do výšky 50-tisíc eur

643x
16. Marec 2021
Čas máte do polovice apríla
Podpora regiónov ako kľúčová priorita 
 
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) vyhlasuje novú výzvu na predkladanie žiadostí o štátnu dotáciu na podporu rozvoja regiónov. Výzva je určená pre mimovládne organizácie, ktoré môžu získať dotáciu od 10 000 až do 50 000 eur.
 
Podľa viceprimátorky a ministerky regionálneho rozvoja Veroniky Remišovej je podpora regiónov kľúčovou prioritou. V tejto výzve podporia sumou 1,1 milióna eur mimovládne organizácie, ktoré bývajú zvyčajne jedným z hlavných aktérov rozvoja potenciálu regiónov, starostlivosti o kultúrne dedičstvo, životné prostredie či verejné zdravie.
 
Remišová zároveň dodala, že vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu je možné tiež predkladať projekty, ktoré pomôžu zmierniť dopady COVID-19 na život ľudí v regiónoch.
 
Rekonštrukcia pamiatok či revitalizácia zelene 
 
Do výzvy sa môžu zapojiť občianske združenia, neziskové organizácie či regionálne rozvojové agentúry, ktoré pôsobia v oblasti regionálneho rozvoja. Žiadatelia môžu predkladať projekty, ktoré sú zamerané na:
  • rozvoj vnútorného potenciálu územia (napr. výsadba pôvodných odrôd ovocných stromov v sade spravovanom miestnou komunitou), podporu predchádzania sociálneho vylúčenia (napr. vzdelávanie nezamestnaných mladých, zlepšenie hygienickej úrovne detí z marginalizovaných rómskych komunít),
  • rozvoj sociálnej infraštruktúry regiónu (napr. zdieľané bývanie, projekty inklúzie medzi seniormi, handicapovanými a väčšinovou spoločnosťou),
  • rozvoj turistickej infraštruktúry (napr. budovanie altánkov, lavičiek, náučných tabúľ),
  • starostlivosť o kultúrne dedičstvo (napr. oprava a rekonštrukcia pamiatok),
  • na ochranu životného prostredia (napr. protipovodňové zádrže, revitalizácia zelene),
  • komunitné aktivity.
Minimálna výška dotácie je 10 000 eur, maximálna 50 000 eur. Maximálny podiel dotácie na oprávnených výdavkoch je 90 %. Žiadosti možno predkladať na predpísaných tlačivách do 15. apríla 2021 vrátane.
 
MIRRI SR sa snaží proces predkladania žiadostí zjednodušovať prostredníctvom vopred pripravených formulárov a elektronického podania. Kompletné vyplnené žiadosti spolu s prílohami podpísané kvalifikovaným elektronickým podpisom odporúčajú podávať prostredníctvom elektronickej podateľne cez ústredný portál verejnej správy.
 
V takomto prípade môžu žiadatelia, okrem ušetrenia svojho času, získať dodatočné bonusové body. Kompletnú výzvu a dokumenty nájdete na: www.mirri.gov.sk.
(13:18, MIRRI) 
Diskusia
Pridať komentár