ŠÚKL odporúča pokračovať v očkovaní vakcínou od AstraZeneca

885x
16. Marec 2021
Prínosy vakcíny prevyšujú riziká
Ostatné členské štáty EÚ spolu s krajinami ako Spojené kráľovstvo, Kanada, Austrália a Mexiko pokračujú v očkovaní 
 
Štátny ústav pre kontrolu liečiv veľmi pozorne sleduje podozrenia na nežiaduce účinky vakcín hlásené nielen na Slovensku, ale aj v širšom európskom kontexte. Na základe všetkých doteraz dostupných informácií odporúča pokračovať v očkovaní vakcínou od AstraZeneca.
 
Viaceré krajiny v posledných dňoch pozastavili očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínou od AstraZeneca alebo pozastavili použitie niektorých šarží po evidovaní hlásení týkajúcich sa výskytu trombembolických komplikácií u ľudí očkovaných touto vakcínou. Ostatné členské štáty EÚ spolu s krajinami ako Spojené kráľovstvo, Kanada, Austrália a Mexiko pokračujú v očkovaní.
 
Preventívny krok
 
Pozastavenie očkovania je vo všetkých prípadoch preventívnym krokom. Príčinná súvislosť medzi očkovaním a trombózou nebola preukázaná. Momentálne dostupné údaje nenasvedčujú tomu, že by zaznamenané prípady trombembólií priamo súviseli s očkovaním vakcínou AstraZeneca. V Spojenom kráľovstve a EÚ bolo dokopy podaných vyše 17 miliónov dávok vakcíny a počet trombembolických komplikácií u očkovaných ľudí nebol vyšší ako u bežnej populácie.
 
Prínosy vakcíny aj naďalej prevyšujú všetky riziká, čo bolo potvrdené aj Európskou liekovou agentúrou, Svetovou zdravotníckou organizáciou a Medzinárodnou spoločnosťou pre trombózu a hemostázu. Štátny ústav preto na základe všetkých dostupných dôkazov a takisto na základe nepriaznivej epidemiologickej situácie na Slovensku odporúča pokračovať v očkovaní touto vakcínou.
 
Analýza prebieha aj naďalej
 
Štátny ústav aj naďalej pokračuje v analýze všetkých hlásených podozrení na nežiaduce účinky po vakcínach proti COVID-19 na Slovensku. V prípade, že Štátny ústav bude mať dôvodné pochybnosti o bezpečnosti vakcíny, bezodkladne príjme všetky potrebné kroky na zabezpečenie ochrany zdravia slovenských občanov (napr. preventívne zablokovanie šarží).
 
Hlásenia podozrení na nežiaduce účinky liekov a vakcín sú dôležitým nástrojom sledovania ich bezpečnosti, musia však byť posúdené na základe dôkladnej analýzy z dostatočne dostupných údajov. V prípade akýchkoľvek pochybností o očkovaní jednou z vakcín je potrebné poradiť sa s ošetrujúcim lekárom, ktorý na základe znalostí celkového zdravotného stavu posúdi vhodnosť očkovania.
(8:24, red, ŠÚKL) 
Diskusia
Pridať komentár