Nezabudnite na respirátor, od dnešného dňa je povinný vo všetkých interiéroch

1394x
15. Marec 2021
Platia aj výnimky
 
Výnimky budú mať napríklad aj zamestnanci, ktorí sú na pracovisku sami 
 
Od dnešného dňa sa povinnosť nosiť respirátor rozšírila na všetky interiéry. Výnimkou je vlastná domácnosť.
 
K novým povinnostiam súvisiacim s opatreniami proti šíreniu koronavírusu sa pridáva nosenie respirátora, ktorý budete od dnešného dňa potrebovať vo všetkých interiéroch.
 
Stále platí, že v exteriéroch môžete mať aj naďalej prekryté horné dýchacie cesty aj rúškom, šálom alebo šatkou. Výnimka z nosenia respirátora platí napríklad pri deťoch do ukončenia prvého stupňa základnej školy. Tie môžu mať prekryté horné dýchacie cesty takisto aj rúškom, šálom či šatkou.
 
Výnimky z nosenia respirátora 
 
Výnimka platí pre osoby vo väzbe alebo vo výkone trestu v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže, pokiaľ sú umiestnení v jej objektoch. Od pondelka 15. marca nemusia pri vykonávaní práce v interiéri nosiť respirátor tie osoby, ktorých práca je zaradená do tretej alebo štvrtej kategórie, kde sú vystavení fyzickej záťaži.
 
Výnimky budú mať napríklad aj zamestnanci, ktorí sú na pracovisku sami. Respirátory nebudú musieť nosiť v práci ani tí zamestnanci, ktorým pracovná zdravotná služba potvrdí, že ich pracovné podmienky alebo spôsob práce neumožňujú jeho nosenie. Naďalej budú musieť mať prekryté horné dýchacie cesty iným spôsobom – rúškom, šálom alebo šatkou.
 
V interiéri aj v exteriéri majú výnimky z nosenia rúšok a respirátorov deti do šesť rokov. Výnimka platí aj pre osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako päť metrov.
 
Rúško ani respirátor nie sú povinné ani pre osoby so závažnými poruchami autistického spektra či osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. Respirátor ani rúško nie sú povinné ani pri vykonávaní športovej aktivity.
 
Výnimka sa vzťahuje aj na fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania či na nevestu a ženícha pri sobáši. Rovnako platí pre výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu. Výnimky budú mať napríklad aj zamestnanci, ktorí sú na pracovisku sami.
(8:15, red) 
Diskusia
Pridať komentár