Zber komunálneho odpadu v Zborove bude modernejší, každej domácnosti pridelia unikátny čip

1566x
14. Marec 2021
Chcú zvýšiť podiel vytriedeného odpadu
Nový model zberu komunálneho odpadu
 
Obec Zborov od 1. januára 2021 postupne prechádza na nový model zberu komunálneho odpadu. Odpad zo všetkých domácností bude vážený a zaznamenávaný elektronicky. Každé zberné miesto (domácnosť) bude mať pridelený jedinečný čip slúžiaci na identifikáciu zbernej nádoby.
 
V súvislosti s pripravovanou zmenou v zbere komunálneho odpadu obec žiada občanov o nahlásenie požadovaných údajov pre pridelenie čipu k identifikácii zbernej nádoby v termíne do 19. marca 2021.
 
Náklady z roka na rok rastú 
 
Cieľom nového systému je zvýšiť podiel vytriedeného odpadu z domácností. Náklady na odpadové hospodárstvo z roka na rok rastú - čo súvisí s nárastom poplatkov za skládkovanie, ktoré určuje štát.
 
Momentálne stále platí, že občania uhrádzajú poplatok obci "od hlavy" – teda 10 € ročne za jedného obyvateľa. Tento systém však nezohľadňuje reálne množstvo vyprodukovaného odpadu, za ktoré obec platí neporovnateľne viac, ako vyberie na poplatku za odpad.
 
Príprava viac ako dva roky 
 
Obec Zborov už vyše dvoch rokov pripravuje systém, ktorý bude spravodlivejší a zároveň bude viac chrániť životné prostredie. Toto je prvý a zásadný krok správnym smerom. Ďalším bude otvorenie zberného dvora, ktorý po úspešnej kolaudácii chcú spustiť v najbližších mesiacoch.
 
Pri nahlasovaní je potrebné uviesť nasledovné údaje o zbernom mieste:
  • meno a priezvisko,
  • adresu,
  • počet ľudí v domácnosti,
  • typ smetnej nádoby (plechová, plastová),
  • počet smetných nádob, ktoré reálne využívate na vývoz komunálneho odpadu,
  • telefonický kontakt v prípade dodatočného overenia.
Požadované údaje môžete nahlásiť:
  • e-mailom na adresu: info@zborov.sk
  • telefonicky na tel.č.: 0951 259 386, v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00 hodiny
Obec prosí občanov, aby k nahláseniu požadovaných údajov pristupovali zodpovedne, pretože v blízkej budúcnosti budú vyprázdňované iba tie zberné nádoby, ktoré budú označené čipom.
(10:56, red, FB: zborovonline)
Diskusia
Pridať komentár